Kijött a börtönhelyzet-szépítő rendelet

2010.11.10. 16:17
Betoldotta a lehetőleg szót a raboknak járó minimális tér nagyságáról szóló rendeletbe az igazságügyi miniszter. A börtönök túlzsúfoltsága miatt az előírásokat eddig sem tudták betartani.

Meghozta a börtönök túlzsúfoltságát szavakkal szépítő rendeletet Navracsics Tibor igazságügyi miniszter. A Magyar Közlöny keddi számában jelent meg a szabadságvesztés és előzetes letartóztatás végrehajtásának szabályairól szóló IM-rendelet módosítása, amelynek tervéről korábban az Index beszámolt.

Az eredeti, 1996-os rendelet az európai normákhoz igazodva azt írta elő, hogy a zárkában elhelyezhető létszámot úgy kell meghatározni, hogy minden elítéltre legalább hat köbméter légtér, férfi elítéltek esetén három négyzetméter, fiatalkorú és női elítéltek esetén pedig három és fél négyzetméter mozgástér jusson. Navracsics módosítása betoldotta ebben a paragrafusba a “lehetőleg” és a “lehetőség szerint” kifejezést. Ugyanígy változtatta meg azt a szabályt is, hogy egyéni elhelyezés esetén a zárka alapterületének el kell érnie a hat négyzetmétert.

A most fellazított rendelet előírásait sohasem tudták betartani a magyar büntetés-végrehajtásban. Idén 130-134 százalékos a hazai büntetés-végrehajtási intézmények telítettsége.

Navracsics kedden kihirdetett rendelete változtat még néhány ponton a szabadságvesztés végrehajtásának szabályain. Előírja, hogy az elítéltnek rendszeresen, legfeljebb három havonta nyilatkoznia kell dohányzási szokásairól, hogy a nemdohányzók füstmentes zárkákba kerülhessenek.

Változik a látogatás szabályozása is. Az elítéltek továbbra is legfeljebb négy látogatót fogadhatnak egyszerre, de míg korábban az volt az előírás, hogy a négy látogatóból kettő tizennyolc éven aluli és kettő nagykorú lehet, az új szabály az, hogy legalább egy, legfeljebb két nagykorú lehet közöttük. Ez azt jelenti, hogy a korábbiakkal ellentétben kettő helyett három gyerek is mehet egyszerre a börtönben ülőhöz.