Vizsgálják a börtönök működését

2010.11.10. 10:20

A kormány döntése alapján vizsgálatot indít a belügyminiszter a magyarországi büntetés-végrehajtási intézményekben. A vizsgálat célja annak kiderítése, hogy a börtönök mennyiben felelnek meg a nemzetközi előírásoknak. A vizsgálat elrendeléséről szóló kormányhatározat a Magyar Közlöny keddi számában jelent meg.

A vizsgálatnak a fogva tartás és elhelyezés körülményeire – különös tekintettel a zárka egy emberre jutó területére –, a kapcsolattartás egyes formáinak érvényesülésére, valamint a biztonság fenntartásának a zsúfoltságból eredő nehézségeire kell irányulnia. A vizsgálatot december 31-ig le kell folytatni.

A belügyminiszternek jelentést kell készítenie a vizsgálat eredményeiről, amelyben kitér arra, hogy – ha a magyarországi bv-intézetek a felülvizsgálat alapján nem felelnek meg az elvárásoknak –, mely pontokon tart szükségesnek akár jogszabályi változást, akár egyéb fejlesztést a hiányosságok pótlása érdekében. A jelentés mellékleteként a belügyminiszter cselekvési tervet készít a nemzetgazdasági miniszter bevonásával arról, hogy az esetleges fejlesztések milyen ütemezéssel, milyen költségvetési forrásból végezhetők el. Ennek határideje 2011. január 31.