Gyurcsány újként ható pártot akar az MSZP-ből

2010.11.11. 20:25
Gyurcsány Ferenc nem kíván új pártot alapítani, de a jelenleginél erősebb és egységesebb ellenzéket szeretne, amelyben a Magyar Szocialista Párt kulcsszerepet játszik. A volt kormányfő erről Kismaroson beszélt csütörtök délután.

A politikust az MSZP Pest megyei egyes számú választókörzetének tagsága látta vendégül. A rendezvény idején egy huszonöt fős csoport tagjai – köztük jobbikosok – demonstráltak.

Gyurcsány Ferenc az utóbbi hetekben ismét aktivizálta magát, vezérszónoka volt például a Demokratikus Charta tüntetésének, legutób pedig Budaörsre látogatott.

A párt tagsága számára rendezett beszélgetést megelőző sajtótájékoztatón Gyurcsány Ferenc hangsúlyozta: "nem új pártot kell alapítani (...) hanem annyi változást kell előidézni, hogy az átalakulásokkal létrejövő párt egy megújult, újként ható pártként állhasson a választók elé." Saját szerepét illetően úgy fogalmazott: "ezért dolgozom."

Tüntetők kis csoportja a kismarosi művelődési ház előtt, ahova Gyurcsány Ferenc volt szocialista miniszterelnök érkezett a helyi MSZP szervezet meghívására (Fotó: Beliczay László)
Tüntetők kis csoportja a kismarosi művelődési ház előtt, ahova Gyurcsány Ferenc volt szocialista miniszterelnök érkezett a helyi MSZP szervezet meghívására (Fotó: Beliczay László)

A miniszterelnök hozzátette: ezek nem hatalmi kérdések a párton belül, hanem tartalompolitikaiak elsősorban. Gyurcsány Ferenc szerint Magyarországnak erős ellenzékre van szüksége, amely megvédi a harmadik köztársaságot, az emberek érdekeit és a jövőt, s ehhez egy nagy, balközép gyűjtőpártot kell a Fidesszel szemben álló demokratikus oldalon szervezni.

A Frankfurter Allgemeine Zeitungban szerdán megjelent, Orbán Viktorral készült interjúval kapcsolatban úgy vélekedett: tegnap óta tudja, hogy a miniszterelnök elismeri a válságkezelés kormányait, azon kormányokat, amelyek - mint fogalmazott - "egy év alatt, a válság első egy évében biztosították, hogy az a költségvetési stabilitás, amelyet 2008-ban elértek, fennmaradjon."

Gyurcsány Ferencet köszöntik hívei Kismaroson a művelődési központban (Fotó: Beliczay László)
Gyurcsány Ferencet köszöntik hívei Kismaroson a művelődési központban (Fotó: Beliczay László)

Már csak arra van szükség - tette hozzá -, hogy a miniszterelnök merje elmondani itthon is, hogy 2010-ben olyan országot vettek át, amely a válság közepette is megőrizte az egyensúly közeli pályát, és ennek érdekében rendkívül nehéz intézkedésekről volt képes dönteni és azokat végrehajtani. Mint mondta, ez a két kormány 2008 őszétől 2009 tavaszáig a Gyurcsány-kormány volt, 2009 tavaszától 2010 tavaszáig pedig Bajnai Gordon kormánya. "A miniszterelnök úrnak nem azzal kellene dicsekednie, amit mi tettünk meg, hanem amit ő tesz, bár azzal sok dicsekedni való egyelőre nincs."

DBELO20101111018

Az ország gazdaságpolitikájáról szólva a volt miniszterelnök kijelentette: a kormány a stabilitást nem okos, felelős gazdaságpolitikával akarja megteremteni, hanem a magánnyugdíj-pénztári megtakarítások felélésével. Mint fogalmazott: "zaciba adják a családi ezüstöt."

Gyurcsány Ferencet távozásakor az épület előtt várakozó tüntetők hazaárulónak nevezték.