Nyugdíjba küldenék TGM-et

2010.11.11. 08:31
Nincs nyelvvizsgája, ezért november végén nyugdíjba küldheti az MTA Filozófiai Kutatóintézete Tamás Gáspár Miklóst. Mivel a filozófust a Kádár-rendszerben is kirúgták állásából, rövid szolgálati ideje miatt csak minimálnyugdíjra számíthat.

November végén tölti be 62. életévét Tamás Gáspár Miklós, akit ebből az alkalomból nyugdíjba is küldene a Magyar Tudományos Akadémia Filozófiai Kutatóintézetének a vezetője, Boros János. Boros kinevezése óta folyamatosak a botrányok a kutatóintézetben, az új vezető az intézet 25 munkatársából 15-öt minősített le szakmai munkájukat hiányolva. Négy munkatársat pedig kirúgott, ők valamennyien pert indítottak az intézet ellen, írja a Népszabadság.

Boros közlése szeirnt belső szakmai vizsgálat folyik az intézetben, melynek célja, hogy felállítsanak minimálkövetelményeket, amit minden dolgozónak teljesítenie kell. Tamással szemben érvként merült fel, hogy nincs diplomája - ezt a filozófus szerkesztőségünknek telefonon cáfolta, tehát igenis van diplomája - és nyelvvizsgája. A filozófus ugyanakkor legalább négy nyelven anyanyelvi szinten beszél, amerikai és francia egyetemeken is előad, angolul, franciául és németül is publikált.

TGM a nyugdíjazást jogszerűnek, de méltánytalannak tartja. Mivel a Kádár-rendszerben retorzióként kirúgták állásából, tíz évig munkanélküli volt, így minimális nyugellátásra számíthat csak.

A Filozófiai Kutatóintézetben történtekkel párhuzamosan bajba kerülhet a nemzetközileg is elismert 56-os intézet is, melynek költségvetési támogatását 60 százalékkal csökkentik jövőre, írja a Népszabadság. Ezzel szinte ellehetetlenül a kutatóintézet működése, ami már nyáron kénytelen volt megválni hat munkatársától, miután 30 milliónyi költségvetési támogatását zárolták.