Hétfőig lehet jelentkezni a felsőfokú képzésekre

2010.11.12. 06:58 Módosítva: 2010.11.12. 11:21
Hétfőig lehet jelentkezni a 2011. évi keresztféléves felsőoktatási felvételi eljárásra. A diákok több mint 1100 féle képzésből választhatnak kilencvennégy intézményben.

Az Educatio kft. közlése szerint a képzések zöme mesterképzés, a lehetőség nemcsak a korábban felsőfokú végzettséget szerzők számára állnak nyitva, hanem azok is jelentkezhetnek, akik 2011. januárban végeznek valamely alapképzési szakon és tanulmányaikat azonnal folytatni szeretnék.

Felvételi kérelem kétféleképpen nyújtható be: hagyományos úton, felsőoktatási felvételi jelentkezési lapon vagy elektronikusan, a felsőoktatási felvételi eljárás hivatalos honlapjáról elérhető e-felvételi keretében.

Az elektronikusan jelentkezőknek november 15-én éjfélig van lehetőségük arra, hogy a szükséges jelentkezési adatokat rögzítsék, majd legkésőbb november 23-ig hitelesíteniük kell jelentkezésüket. Ezt az említett honlapról kinyomtatható hitelesítő adatlap aláírásával és az Oktatási Hivatal, 1443 Budapest, Pf. 220 címre történő visszaküldésével vagy elektronikusan, az Ügyfélkapun át lehet megtenni.

A szakemberek szerint a kérelem benyújtásakor érdemes alaposan mérlegelni, hogy a megjelölni kívánt képzések, felsőoktatási intézmények közül melyik helyre szeretne leginkább bekerülni a jelentkező, és ez alapján állítani fel a végleges jelentkezési sorrendet. Ugyan a jelentkezők a 2011. évi keresztféléves felsőoktatási felvételi eljárás során is tetszőleges számú képzést megjelölhetnek, besorolást és felvételt csak egy képzésre nyerhetnek.

A jelentkezési sorrend felállításában segíthet az a kalkulátor, amellyel másodpercek alatt bárki kiszámíthatja, körülbelül hány pontot kaphat a felvételi eljárás során.