Kitüntették a bencések Sólyomot

2010.11.12. 21:42
A Pannonhalmi Bencés Főapátságban pénteken Szent Márton-díjat kapott Sólyom László. A Dunántúl gazdagításáért járó egyházi elismerést a volt köztársasági elnök életművéért kapta.

Pénteken a magyarországi pápai nuncius jelenlétében kitüntették Pannonhalmán az előző köztársasági elnököt, Sólyom Lászlót. A Szent Márton-díjat Várszegi Asztrik, a pannolnhalmi apátság főapátja adta át.

Sólyom a díj átvételekor Szent Márton életére emlékeztette hallgatóságát. "Az igazságért küzdeni kell. Szent Márton az igazságért küzdött, megmondta a császárnak, amikor nem volt neki igaza. Emellett Szent Márton az irgalmasság példaképe is" - mondta.

"A Sólyom-féle Alkotmánybíróság az alkotmány feltétlen érvényesüléséből indult ki, s minden döntésében demonstrálta, hogy Magyarországon a rendszerváltás lényege az alkotmányos jogállam megvalósítása volt" - méltatta a díjazottat a főapát.

Szerdán Sólyom László egy jogász fórumon szenvedélyesen érvelt az Alkotmánybíróság jogkörének tervezett szűkítése ellen.

A Szent Márton-díjat a korábbi államfők közül megkapta már Mádl Ferenc is, illetve díjazott volt még többek között Sebestyén Márta énekes, Kukorelli István alkotmányjogász és Pungor Ernő akadémikus.