Hunvald tudta, hogy lehallgatják

2010.11.15. 07:50
A Magyar Nemzet birtokába jutott nyomozati iratok szerint Hunvald György, Erzsébetváros csalással és más bűncselekményekkel vádolt volt polgármestere tudott arról, hogy lehallgatják. Hunvald párton belüli leszámolást sejtett a nyomozás mögött.

A 2009. februári letartóztatása előtt egy évvel már tudta Hunvald György, Erzsébetváros volt polgármestere, hogy lehallgatják, írja a Magyar Nemzet a birtokába került nyomozati iratokra, a lehallgatott telefonbeszélgetésekre hivatkozva. Hunvaldot és 24 társát különösen jelentős kárt okozó csalással és más bűncselekményekkel vádolják.

A telefonbeszélgetések szó szerinti leiratai szerint Hunvald, akinek főpolgármesteri ambíciói is voltak, utalt az akkor már érlelődő BKV-botrányra, és azt feltételezte, hogy a szocialista párton belülről eredhet az ő lehallgatása.

"Van egy információm, hogy ez a rohadék Hagyó, ez most nagyon nekem akar jönni, mert őnála borul össze minden a fővárosban, és nem akarja, hogy legyen bárki, aki erősebb píárban, vagy bármi nála", mondta a leiratok szerint Hunvald 2008. május 7-én Máriási Károlynak, jogi tanácsadójának.

A Magyar Nemzet idéz egy telefonbeszélgetést, amelyet Zoltai Gusztávval, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége ügyvezető igazgatójával folytatott Hunvald. Hunvald panaszkodott az ügyészség nyomozására, Zoltai megígérte, hogy utánanéznek, Hunvald pedig azt mondta, "el kéne sikálni" a dolgot.

SZDSZ-es gyanúsított társa, Gál György egy alkalommal figyelmeztette Hunvaldot, hogy "Lövési van, de nagyon!... Kéne beszélgetned a nagy, a nagyfőnökkel, ilyen négyszemköztin". Erre Hunvald visszakérdezett, hogy a "legnagyobbal-e", mire Gál ezt megerősítette, írja a Magyar Nemzet.

Van olyan lehallgatott párbeszéd, amelyben Hunvald kifejezetten a nyomozóknak üzent. Azt mondta, hogy aki vele szembeszáll, azt autógumik között a tajgára fogja elvitetni, dolgoztatni vagy "medveeledelnek".