A Jobbik is kivonul az alkotmányozásból

2010.11.16. 15:38 Módosítva: 2010.11.16. 15:51
A Jobbik-frakció képviselői az alkotmány-előkészítő bizottság ülésén bejelentették: a továbbiakban nem vesznek részt az eseti bizottság munkájában, mert szerintük a kétharmados többség lesöpri az ellenzéki javaslatokat.

Gyüre Csaba, a Jobbik képviselője a bizottság ülésének végén indoklásként azt mondta, a Jobbik részletes alkotmány-koncepciót készített, de az eseti bizottság alapkérdésekben söpörte le az asztalról pártja javaslatait, amelyek választási programjuk alapját képezik.

A Jobbik bejelentése előtt az eseti bizottság arról szavazott, hogy mely részkoncepciókat fogad el munkaanyagként, illetve a Jobbik javaslataiból - amelyekről az ellenzéki párt külön szavazást kért - melyeket támogat.

A Jobbik több mint két tucat javaslatából a testület - a Fidesz, a KDNP és a Jobbik szavazataival - hármat fogadott el. E szerint a bizottság az összegző munkacsoportjának azt javasolja: szerepeljen az alkotmány koncepciójában, hogy az élethez és emberi méltósághoz való jog a magzati életet is megilleti; a bizottság javasolja az egyszerű bizalmatlansági indítvány alkotmányos lehetőségét a konstruktívval szemben, és azt, hogy a szavazati jog gyakorlásának lehetőségét adják meg azon magyar állampolgároknak is, akik Magyarországon nem rendelkeznek lakóhellyel.

Tavaszra lesz alkotmány

Salamon László (KDNP) annyit mondott: a Fidesz-KDNP nem maradt egyedül az alkotmányozásban, a két pártnak kétharmados többsége van, a társadalom nagy többségének támogatását bírják. Kijelentette: 2011 tavaszára Magyarországnak lesz új alkotmánya.

Arra a felvetésre, hogy Orbán Viktor miniszterelnök még nem küldte meg az eseti bizottságnak az észrevételeit, azt válaszolta: ez a bizottság munkáját nem befolyásolja; a bizottságnak egy országgyűlési határozat szerint december 31-ig kell elkészíteni a koncepciót, saját magának a testület december 15-ét ütemezte be.

Az MSZP és az LMP október 26-án - azt követően, hogy Lázár János fideszes frakcióvezető a parlament elé terjesztett három, a 98 százalékos különadóval kapcsolatos törvényjavaslatot, köztük az alkotmány módosítását - jelentett be, nem vesz részt az alkotmány-előkészítési munkában a továbbiakban.

Nincs döntés a kétkamarás parlamentről

Az eseti bizottság az ülésén - a Jobbik kivonulása előtt - döntött arról, hogy elfogadja munkaanyagként a munkacsoportok részkoncepcióit, és elutasította az MSZP, az LMP és a Jobbik ezekhez csatolt álláspontjait; a Jobbik megszavazta az MSZP és az LMP javaslatainak elutasítását.

A bizottság döntött arról is, hogy egyelőre nem foglal állást az egy- vagy kétkamarás parlament kérdéséről, arról az egységes koncepció elfogadásával egyidejűleg határoz, ahogy az Országgyűlés feloszlatásáról szóló koncepcióról is.

A testület a bizalmatlansági indítvány variációi közül azt támogatta, amelyik szerint a bizalmatlansági indítvány benyújtása nem járna együtt miniszterelnök-jelölt megnevezésével és a képviselők egyharmada kezdeményezhetné.

A bizottság azt a Fidesz által támogatott változatot fogadta el a köztársasági elnök helyettesítését illetően, hogy szűnjenek meg a jelenlegi korlátok és az Országgyűlés elnöke teljes jogkörrel helyettesíthesse az államfőt (ezzel együtt képviselői és országgyűlési elnöki tisztét nem gyakorolhatná, ahogy a mai szabályok szerint sem).  • Hírek
  • Hírek