Konrád, Tivadar
5 °C
14 °C

Pert nyert a kiskunlacházi polgármester a jogvédőkkel szemben

2010.11.16. 16:18
Hatályon kívül helyezte a Fővárosi Bíróság az Egyenlő Bánásmód Hatóság januárban hozott határozatát, amely szerint Kiskunlacháza polgármestere a 2008-ban történt gyermekgyilkosság kapcsán tett megnyilatkozásaival megsértette az egyenlő bánásmódról szóló törvényt. A hatóságot új eljárás lefolytatására is kötelező bírósági döntésről Kiskunlacháza független polgármestere tájékoztatott kedden.

Répás József értelmezése szerint a bíróság határozatával lekerült róla a rasszista bélyeg, vagyis neki lett igaza. Arra a kérdésre, hogy ha a "győzelem” ilyen egyértelmű, miért kell az alperesnek új eljárást lefolytatnia, a kiskunlacházi polgármester ügyvédje, Balsai Szabolcs írásban válaszolt.

"A Fővárosi Bíróság Répás József úr keresetét megalapozottnak találta, és jogerősen megállapította, hogy a polgármester úrral szemben lefolytatott eljárás során az Egyenlő Bánásmód Hatóság súlyos, az ügy érdemére kiható eljárási szabálysértéseket követett el, amelyek csak megismételt eljárás keretei között orvosolhatóak, így a hatóságot új eljárás lefolytatására kötelezte.

A megismételt eljárástól az ügy megszüntetését várom, figyelemmel arra, hogy Répás József úr nyilvánvalóan semmilyen jogsértő magatartást nem valósított meg" - közölte a polgármester jogi képviselője.

A Magyar Helsinki Bizottság azért fordult az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz, mert a jogvédők szerint Répás József polgármester a két évvel ezelőtti kiskunlacházi gyermekgyilkosságot követő, önkormányzat által szervezett demonstráción jogsértő kijelentéseket tett.

Egyebek mellett azt mondta, hogy "Kiskunlacházán nincs helye az erőszaknak, nincs helyük a bűnözőknek, Kiskunlacházán elég volt a romaerőszakból". Kijelentette azt is: "Most már nem hagyjuk, hogy ellopják a javainkat, megverjék az időseket, és meggyalázzák a gyermekeket. Ma még mi vagyunk többen." Értelmezésük szerint e szavakkal Répás arra utalt, hogy a lány gyilkosait a helyi romák között kell keresni.

Az előzményekhez tartozik, hogy a brutális bűncselekmény után a településen elterjedt pletykák szerint három helyi roma fiatal erőszakolta és ölte meg a 14 éves H. Nórát. Az országos rendőrfőkapitány nem sokkal a gyilkosság után kizárta a romák bűnösségét.

Az Egyenlő Bánásmód Hatóság megállapította, hogy a polgármester a demonstráción elmondott beszédével, valamint a helyi lapban megjelent írásaival megsértette az egyenlő bánásmód követelményét, és kimerítette az idevonatkozó törvény szerinti zaklatás tényállását is.
Répás József - tudomást szerezve elmarasztalásáról - januárban úgy nyilatkozott: "a korábban elmondottakat, illetve leírtakat sem visszavonni, sem megtagadni nem fogom".

Hozzátette, hogy senkit sem akart megsérteni, illetve hogy a később történtek őt igazolták; Kiskunlacházán egy sor olyan támadás következett, amelyet romák követtek el. Megjegyezte: ő maga nagyon sokat tett a helyzet normalizálásáért, a helyi roma közösséggel is tárgyalt.

Répás József megfellebbezte a hatósági határozatot; a Fővárosi Bíróság - nemrégiben hozott döntésével - hatályon kívül helyezte, egyúttal új eljárás lefolytatására kötelezte az alperest.

A bírósági határozat nyilvánosságra kerülésével szinte egy időben utolsó hetéhez érkezett a H. Nóra meggyilkolásával vádolt férfi büntetőpere. A kiskunlacházi (nem roma származású) fiatalembert a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság kerítette kézre. Az ügyészség aljas indokból elkövetett emberöléssel, erőszakos közösüléssel és kifosztással vádolja a férfit.

A vádlott idén április 19-én állt először bíróság elé, és tagadta az ellene felhozott vádakat. A perbeszédekre csütörtökön, az ítélethirdetésre november 22-én, a gyilkosság második évfordulóján kerül sor. A vádlott tíz évtől életfogytig tartó büntetést is kaphat.