Beperelte az MVM-et a K-monitor

2010.11.17. 13:20
Beperelte a K-Monitor Iroda a Magyar Villamos Műveket, mert a társaság nem adja ki a Pintér Sándor volt biztonsági cégével (CBSZ Zrt.) kötött szerződésének adatait.

A közpénzek felhasználásának nyilvánosságát semmiféleképpen nem akadályozhatja az üzleti titokra hivatkozás sem, éppen ezért a K-Monitor Független Közpénzfigyelő Iroda beperelte a Magyar Villamos Művek Zrt.-t, és kérte a Fővárosi Bíróságot, hogy kötelezze a szerződés kiadására a vállalatot. A per első tárgyalására 2010. december 9-én 8.30 órakor kerül sor a Fővárosi Bíróság Markó utcai épületében (Budapest, V. Markó utca 27., II. em. 43.). A K-Monitor Iroda jogi képviseletét a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogsegélyszolgálata látja el.

A K-Monitor Független Közpénzfigyelő Iroda augusztusban fordult a Magyar Villamos Művek Zrt.-hez azzal a kéréssel, hogy az MVM adja ki a társaság ingatlanjainak őrzés-védelmére kiírt pályázat anyagát, valamint a korábban Pintér Sándor belügyminiszter tulajdonában lévő Civil Biztonsági Szolgálat (CBSZ) Zrt.-vel kötött szerződést.

A K-Monitor Iroda a sajtóból értesült róla, hogy augusztus 1-jétől a Civil Biztonsági Szolgálat (CBSZ) Zrt. látja el a Magyar Villamos Művek Zrt. (MVM) ingatlanjainak őrzés-védelmét. Az MVM mellett az elmúlt hónapokban több állami tulajdonú vagy közpénzből gazdálkodó intézményről (Magyar Fejlesztési Bank, Szerencsejáték Zrt., Terror Háza Múzeum) is kiderült, hogy az új kormány megalakulása után kötöttek szerződést a CBSZ-szel, amelyet Pintér Sándor belügyminiszter a választások előtti napokban adott el.

A K-Monitor Iroda a közpénzek átláthatósága érdekében az összes cégtől kérte a biztonsági céggel kötött szerződéseik nyilvánosságra hozatalát, az MVM azonban elutasította a K-Monitor adatkérését arra hivatkozva, hogy a társaság nem lát el közfeladatokat, a szerződés üzleti titkot képez, valamint, hogy a szerződés nyilvánosságra hozatala nagymértékben veszélyeztetné az MVM biztonságos és zavartalan működését.

Az MVM válaszát a K-Monitor nem tartja elfogadhatónak, a szervezet szerint ugyanis a hatályos magyar jogszabályok közfeladatot ellátó szerv számára nem adnak lehetőséget arra, hogy a „biztonságos és zavartalan működésnek” vagy „az ország zavartalan villamosenergia-ellátásának veszélyeztetésére” hivatkozva kibújjanak a közérdekű adatok nyilvánosságának követelménye alól. Mindazonáltal nem csak az állami tulajdonú cégekről általában, de konkrétan az MVM Zrt.-ről jogerős bírói ítélet állapította meg, hogy közfeladatot ellátó vállalat.