Elfogyott a tetanusz, nincs pénz műtétre Kaposváron

2010.11.17. 10:33 Módosítva: 2010.11.17. 10:35
A kaposvári kórházban egy nőnek nem tudtak tetanuszt adni és receptet sem írtak fel, hogy a patikában válthassa ki. Egy 70 éves férfi három hónapig várt a sérvműtétre, de amikor bement, közölték vele: nincs pénz az operációra, írja a Somogyi Hírlap. A kórház azt közölte: anyagi okokból a sürgősségi ellátás élvez elsőbbséget az előre tervezett műtétek kárára.

Az adósságállomány mérséklésére hozott 41 pontos gazdasági intézkedési csomag várhatóan igen sok beteget fog érinteni a kaposvári kórházban - írta szerdai számában a Somogyi Hírlap , amely a szerkesztőséghez érkezett panaszok közül példaként két konkrét esetről számolt be.

Egy nő, akit a napokban láttak el a sürgősségi centrumban, arról tájékoztatta a lapot, hogy az ügyeletes orvos nem tudott neki tetanuszinjekciót adni, mert az elfogyott az osztályon. Kérésére az orvos receptet sem írt fel, amelyet ő a kórház gyógyszertárában kiválthatott volna, mondván: azt csak a háziorvosa írhat fel neki.

A másik panaszos, egy 70 éves kaposvári férfi azt mondta: három hónapja várt az előjegyzett sérvműtétre. Amikor reggel 8 órakor, a megbeszélt időpontra bement a kórházba, minden vizsgálatot elvégeztek, majd közölték vele, hogy menjen haza, mert nincs pénz a műtétjére.

A Kaposi Mór Oktató Kórház menedzsmentje a fentiekről azt írta: valóban előfordulhatott, hogy adott időpontban nem volt az osztálynak készlete az említett injekcióból, de ez csak átmeneti logisztikai zavar lehetett. A járóbeteg-ellátást végző orvosnak azonban jogszabályban előírt kötelezettsége lett volna, hogy a beteget ellássa vénnyel.

A hazaküldött beteg panaszával kapcsolatosan jelezték: "a közeljövőben gyakran elő fog fordulni ilyen vagy ehhez hasonló eset".

"A jelenlegi egészségügyi gazdasági helyzet az elektív (tervezhető) ellátás háttérbe szorításával jár, elsőbbséget élvez a fentiek terhére a sürgősségi ellátás. Bízunk abban, hogy az említett hasonló esetek számának növekedése csak átmeneti, és a közeljövőben olyan pozitív irányú elmozdulás következik be az egészségügyi finanszírozás területén, amely erre a nem éppen betegcentrikus helyzetre megoldást hoz" - írta a kórház vezetése .