Elhalasztották demonstrációjukat a devecseriek

2010.11.17. 21:07 Módosítva: 2010.11.17. 21:13
Hónap végéig elhalasztották a péntekre tervezett demonstrációt a devecseriek, erről a lakossági fórumon született megegyezés. Arra várnak, hogy egy héten belül megígérjék nekik: Orbán Viktor egy héten belül ellátogat hozzájuk.

Csenki Géza, a demonstráció főszervezője a lakossági fórumon elmondta: ha konkrét ígéretet kapnak arra, hogy Orbán Viktor miniszterelnök egy héten belül eljön hozzájuk személyesen, akkor nem tartanak tüntetést. A látogatásról egy héten belül választ várnak. Előrevetítette, ha nem lesz gyorsan változás, "nem tudják megállítani" az embereket.

Toldi Tamás polgármester fontosnak nevezte az eddigi tárgyalásokon elért eredményeket. Elmondta: azon, hogy a dolgok pozitív irányba haladjanak tovább, nem segít a tüntetés és az erőszak. "Ez a kárpótlás nem ugyanaz, mint az árvíz esetében, és a kormány jó szándéka érezhető" - tette hozzá.

A devecseri demonstráció megtartására benyújtott civil kérelmet a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság kedden az egész megye területén érvényben lévő veszélyhelyzet miatt elutasította, a kérelmezők más helyszínre újabb kérelmet nyújtottak be szerdán.

"Orbán Viktor miniszterelnök teljes kártérítést ígért nekünk, ezért fogunk tüntetni, és addig ott leszünk, amíg ide nem jön" - mondta Csenki Géza a lakossági fórumon szerdán este. Új helyszínként a 8-as főút útzár utáni szakaszát nevezte meg Bakonygyepesnél. Korábban, a demonstrációjuk elhalasztása után polgári engedetlenséget is terveztek, hiteles tájékoztatást kérnek a vörösiszap-katasztrófa után kialakult egészségügyi helyzetről, illetve kárenyhítés helyett teljes kártalanítást követelnek.