Megfigyelési botrányt robbantott ki Budai Gyula

2010.11.17. 12:49
Nyomozati iratokból, híváslistákból megszerezhető információkat is tartalmazó adatokat gyűjtöttek Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztosról egy, a Benedek Fülöp volt államtitkár elleni eljárás során lefoglalt iratcsomó alapján. Budai szerint a megszerzett információkkal a választási kampányban is megpróbálták lejáratni.

Budai Gyula megfigyelésére utaló dokumentumokat foglaltak le a Benedek Fülöp volt államtitkár ellen folytatott büntetőeljárás során, jelentette be sajtótájékoztatóján maga Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos. Budai a dokumentumokat nem, de a dokumentumok ügyében tett ügyészségi tanuvallomását nyilvánosságra hozta, az irat teljes egészében elérhető a Fidesz weboldalán.

Az ügyészség szerdán mutatta be az iratokat Budainak. A bemutatáskor felvett tanuvallomása szerint Budai arra gyanakszik, hogy Szilvásy györgy volt titkosszolgálati miniszter köre lehetett az adatgyűjtés megrendelője, amit vagy volt, vagy még aktív titkosügynökök hajthattak végre. A profi munkára utal szerinte a jelentések nyelvezete, a használt fogalmak, például a "legenda alkalmazása" vagy a "konspirált formában".

Budai azt gyanítja, hogy telefonját is lehallgatták, vagy legalább híváslistáját megszerezték. Erre utal szerinte, hogy az "Adatgyűjtés" feliratú mappából előkerült iratokban felsorolják jelentősebb kapcsolatait, köztük Rétvári Bencét, Tarlós Istvánt, Simicskó Istvánt és Mátrai Mártát, akikkel csak telefonon tartotta a kapcsolatot.

Budai szerint az iratok arra utalnak, hogy az adatgyűjtőket a rendőrség vagy az ügyészség is segítette, mivel több konkrét büntetőügyről is nagy részletességgel, irathűen számolnak be.

Azt, hogy az adatgyűjtést Szilvásy György vagy környezete rendelhette meg, Budai arra alapozza, hogy az adatok gyüjtése "akkor kezdődhetett, ill. gyorsulhatott fel, amikor dr. Szilvássy György volt titkosszolgálatokat felgyelő miniszter a Nemzeti Vagyonkezelőhöz került humánpolitikai főigazgatóként". Budai az MNV felügyelőbizottságának fideszes delegáltja volt. Szerinte a profik alkalmazása is Szilvásy érintettségére utal, hiszen neki megvoltak a megfelelő kapcsolatai.

Budai szerint az adatgyűjtés elsősorban ügyvédi tevékenységére és gazdasági társaságokban betöltött szerepére koncentrált, illetve Pintér Sándor belügyminiszter köreihez fűződő kapcsolataira koncentrált, amiből arra következtet, hogy "ez az adatgyűjtés ugródeszka lett volna a dr. Pintér Sándorral kapcsolatos adatgyűjtéshez".

Az adatgyűjtés 2008-ban indult, de Budai szerint a választási kampányban és 2010 áprilisban történt megválasztása után is folytatódott, sőt, a titkos adatgyűjtés során szerzett értesüléseket a választási kampányban is felhasználták.