Piroska
-11 °C
-2 °C

A román külügyminisztérium sajnálatosnak tartja Alföldi döntését

2010.11.18. 15:46
A Jobbik fenyegetőzésétől megijedt színházigazgató saját ígéretét megszegve nem fogadta be a román nemzeti ünnepet. A többéves hagyomány megszakítása miatt a román külügyminisztérium sajnálatát fejezi ki, de véleménye szerint csak elszigetelt ügyről van szó.

A román külügyminisztérium sajnálattal állapította meg, hogy Alföldi Róbert, a Nemzeti Színház igazgatója „a Jobbik által kilátásba helyezett politikai tüntetés nyomására” visszavonta azt a bérleti megállapodást, amelynek alapján az épületben a román nagykövetség rendezvényt tartott volna Románia nemzeti ünnepe alkalmából.

Alföldi sajnálkozik

A román külügyminisztérium csütörtöki közleménye szerint Alföldi egy nappal korábban levélben értesítette a budapesti román nagykövetséget a megállapodás visszavonásáról. Ebben a levélben Alföldi kifejtette, hogy korábbi döntését azon meggyőződése alapján hozta meg, hogy a két nemzet viharos történelme után a román és a magyar nép a kultúra és a művészet segítségével is közeledjen egymáshoz. Alföldi közölte, hogy sajnos rosszul mérte fel, hogy döntése félreérthető, és ezzel sok magyar ember érzését megsérti.

A román külügy közleménye szerint az igazgató ugyanakkor mélységes szomorúságát fejezte ki a kialakult helyzet miatt, és aláhúzta, hogy az ilyen eseteket csak úgy lehet majd elkerülni, ha folytatják az együttműködést, főleg a művészet és a kultúra terén.

A románok elszigetelt esetnek tartják

A román külügyminisztérium a kiváló kétoldalú kapcsolatok és a két ország között létező stratégiai partnerség tükrében „elszigetelt kivételnek és sajnálatosnak” tartja a most kialakult helyzetet, ami megerősíti, hogy a két országnak a jövőbe mutató és a múlt meghaladására irányuló erőfeszítései helyesek. Emlékeztettek arra, hogy idén a román–magyar kapcsolatok erőteljesen fejlődtek, számos magas rangú magyar vezető látogatott Romániába, többek között Schmitt Pál államfő és Orbán Viktor miniszterelnök, írja a Mediafax és az Agerpres román hírügynökségek által ismertetett közlemény.

A román hatóságok most a magyar hatóságok támogatását kérik, hogy megfelelő helyszínt találjanak a november 30-i rendezvénynek. Emlékeztetnek rá, hogy Románia nemzeti ünnepét minden évben neves magyarországi kulturális közintézményekben ünnepelték meg, például 2005-ben az Uránia Nemzeti Filmszínház, 2006-ban a Művészetek Palotája, 2008-ban a Thália Színház, 2009-ben a Belvárosi Színház adott otthont a rendezvénynek.

„Az ebből az alkalomból szervezett kulturális rendezvényekkel azt a célt tűzték ki, hogy minél szélesebb körben megismerjék a román kultúrát Magyarországon” – áll a román külügyminisztérium közleményében.