Lázár Sólyom felelősségét firtatná

2010.11.18. 09:26 Módosítva: 2010.11.18. 10:33
Lázár János szerint az alkotmánnyal, nem az Alkotmánybírósággal van gond. A Fidesz frakcióvezetője Sólyom Lászlótól is megkérdezné, hogyan látja saját felelősségét a húsz év alatt kialakult helyzetért.

Miként látja a saját felelősségét a húsz év alatt kialakult helyzetért, ha módja lenne rá, ezt kérdezné meg Lázár János az Alkotmánybíróság hatáskörének szűkítését bíráló Sólyom Lászlótól.

Lázár a Népszabadságnak adott interjúban azt mondta, szerinte elképzelhetetlen, hogy van egy idealizált alkotmány, de közben az emberek elszegényednek, és elveszítik a bizalmukat a politikában, gazdasági és társadalmi csőd felé száguld az ország, de egyébként az alkotmány rendben van.

Sólyom László volt köztársasági elnök és az AB első elnöke azt mondta, hogy az alkotmány soha nem akadályozta a kormányokat abban, hogy fontos társadalmi kérdéseket megoldjanak. A Fidesz frakcióvezetője a Népszabadságnak azt mondta, hogy nem az Alkotmánybírósággal, hanem az alkotmánnyal van gond, amely főként az embereket korlátozta, hogy változtassanak.

Sólyom László azt is mondta, hogy a Fidesz és a KDNP kormánytöbbsége a népi ítélet és a többség mindenhatóságát a jog uralma fölé helyezi, írja a lap.

Lázár szerint az 1990-ben kialakult történelmi helyzetben olyan volt, mintha a választók kezét megkötötték volna azzal, hogy "lehet, hogy szavaztatok valamire, de mi majd ezt korrigáljuk, és terelgetünk benneteket."

Mint mondta, ha meghívták volna a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen tartott konferenciára, akkor megkérdezte volna a volt elnöktől, hogy úgy érzi-e, erre még mindig szükség van, vagy most már nagykorúak a választók. Szerinte a legfontosabb felelősség az embereké, hogy kiket választanak törvényhozóknak.