Schmitt állítólag nem látta a hibás javaslatcsomagot

2010.11.18. 19:55
Az államfő kommunikációért felelős hivatalvezetője szerint sem Schmitt Pál, sem ő nem látta korábban azt a hibákkal teli javaslatcsomagot, amelyben arról volt szó, hogy az államfő szerint mit lenne fontos beleírni az alkotmányba. A hivatalvezető az MTV Híradójának azt mondta: az ügyben megtörtént a felelősségre vonás.

Schmitt Pál államfő nem látta azt az új alkotmányhoz kapcsolódó javaslatokat tartalmazó anyagot, amely felkerült az alkotmány-előkészítő eseti bizottság honlapjára, majd később eltávolították onnan, mondta a Magyar Televízió Híradójának csütörtökön Kiss Norbert, a Köztársasági Elnöki Hivatal Társadalmi Kapcsolatok Hivatalának vezetője.

A dokumentumban arról volt szó, hogy Schmitt szerint jövő tavasszal mit lenne fontos beleírni az alkotmányba. Helyesírási hibák és félreértések voltak a magyar nyelv védelmét hangsúlyozó írásban. Mint az Origo hírportál is megírta, az október 18-án benyújtott elnöki javaslatot múlt péntek délután eltávolították az internetről.

Kiss Norbert szerint az anyagot nemcsak Schmitt, hanem ő sem látta. Schmitt Pál tájékoztatást kért tőle, miként fordulhatott elő az, hogy az államfő és a kommunikációért felelős hivatalvezetője tudta nélkül nyilvánosságra került egy "jó szándékkal is dolgozatnak nevezhető anyag", tette hozzá. Ez egy olyan hiba volt, ami miatt megtörtént a felelősségre vonás, jelentette ki Kiss Norbert.

A hivatalvezető a Híradónak azt mondta, az államfő még szeptemberben küldött egy olyan levelet Salamon Lászlónak, a bizottság elnökének, melyben tisztán, világosan kifejtette azokat a gondolatokat, melyeket az alkotmányozás folyamatában fontosnak talált.

Kiss azt mondta: egy új, nemzeti gondolkodásba az is belefér, hogy az ember tud bocsánatot kérni, bocsánatot kérni egy olyan tartalmi hibáért, amely például az evangélikus egyház vagy pedig a katolikus egyház tagjait érte. Szerinte hamarosan olyan anyag kerül a bizottság elé, amelyet azután érdemes lesz betűről betűre vizsgálni.