Norbert, Cintia
13 °C
26 °C
Index - In English In English Eng

Törvénymódosítás nyit utat Orbán főtanácsadójának Washingtonba

2010.11.18. 20:10
Kormányfői engedéllyel a jövőben hetven év felettieket is kinevezhetnek majd nagykövetnek. Így módosítaná a kormánytisztviselők jogállásáról szóló törvényt Balla Mihály, a külügyi bizottság fideszes elnöke. Ezzel washingtoni nagykövet lehet Szapáry György, Orbán Viktor 72 éves tanácsadója.

Az Országgyűlés külügyi bizottsága meghallgatta és alkalmasnak találta Szapáry Györgyöt, Orbán Viktor miniszterelnök gazdasági főtanácsadóját a washingtoni nagyköveti posztra - tájékoztatta Balla Mihály bizottsági elnök csütörtökön az MTI-t.

A fideszes politikus a Népszabadság hírét erősítette meg, hogy a kormány Szapáry Györgyöt akarja kinevezni az amerikai fővárosba a magyar diplomáciai képviselet élére, és a külügyi bizottság már meg is hallgatta.

Elmúlt hetven, mégis mehet

A meghallgatás előtt adott be módosító indítványt Balla a kormánytisztviselők jogállásáról szóló, nyáron elfogadott törvényhez. Egyetlen ponton változna a jogszabály, a jövőben 70 év felettiek is kinevezhetnének nagykövetnek, ha a kormányfő felmentést ad a korlátozás alól.

Balla az indoklásában azt írja: a nemzetközi diplomáciai gyakorlathoz igazodóan kiemelkedő érdek, hogy a magyar állam képviseletét olyan misszióvezetők lássák el, akik jelentős szakmai tapasztalattal és gyakorlattal rendelkeznek, és kiemelkedő munkásságukkal kimagasló érdemeket szereztek Magyarországnak.

Lex Szapáry

A bizottság elnöke nem nevezte meg Szapáryt, ám a washingtoni nagykövetjelölt 1938. augusztus elsején született, vagyis elmúlt már hetven. A módosítás nélkül ki sem lehetne nevezni nagykövetnek. Így már érthető, hogy Balla miért jelezte: a törvénymódosítás vitája már hétfőn megkezdődne és lehetőség szerint megtartanák a zárószavazást is.

Orbán Viktor főtanácsadója, a közgazdász Szapáry György volt a Magyar Nemzeti Bank alelnöke, az 1956-os forradalom után elhagyta az országot, Belgiumban szerzett közgazdasági diplomát. 1967-től dolgozott Washingtonban a Nemzetközi Valutaalapnál, 1990-ben tért vissza Magyarországra, az IMF magyarországi megbízottja volt 93-ig, innen váltott az MNB-be. 2008-ban kérte fel Orbán Viktor a Fidesz elnökeként, hogy építse ki a párt nemzetközi gazdasági kapcsolatrendszerét.

Ritka a hetven feletti nagykövet

A Szapáryról szóló szavazáson a külügyi bizottságban egyébként csak a Jobbik szavazott nemmel. Az MSZP tartózkodott, ahogyan a nagykövetek kinevezésénél mostanában mindig, ezzel tiltakoznak a sorozatos - szerintük politikai hátterű - diplomáciai személycserék miatt. Szabó Vilmos szocialista képviselő ugyanakkor lapunknak elmondta: Szapáry személye ellen nincs kifogásuk, szerintük alkalmas a kulcspozíció betöltésére. Az viszont a kormányt minősíti, hogy nem sikerült a törvényi feltételeknek megfelelő jelöltet találniuk.

A hetvenéves korhatár egyébként Szabó szerint általános a nemzetközi diplomáciában, olyan országokban tesznek kivételeket, mint a balti államok, ahol a függetlenség viszonylag korai kivívása miatt kevés a diplomata. Szabó nem emlékszik arra, hogy 98 óta lett volna hetven feletti nagykövete Magyarországnak.

Szapáry a jövő év elején foglalhatja el posztját.