Távozik a nemzeti ünnepek szervezője

2010.11.19. 11:34 Módosítva: 2010.11.19. 12:54
A Hungarofest szakmai vezetését péntektől Rubovszky Rita helyett Kálomista Imre kommunikációs és gazdasági szakember látja el. Az állami ünnepségeket már egy ideje azért Varga Szilvia, a Fidesz-rendezvények szervezője koordinálja.

Közös megegyezéssel távozott a Hungarofest Nonprofit Kft. éléről Rubovszky Rita, a cég eddigi ügyvezető igazgatója - közölte a kormányzati kommunikációs államtitkárság pénteken az MTI-vel.

Az egyebek mellett a központi nemzeti ünnepek kivitelezését ellátó társaság szakmai vezetését péntektől Kálomista Imre kommunikációs és gazdasági szakember, tolmács, fordító látja el.

Rubovszky Rita munkájára – "akinek eddigi szakmai tevékenységét, különös tekintettel a Pécs Európa Kulturális Fővárosa projekt sikeréért tett erőfeszítéseire, elismeri a Hungarofest felett tulajdonosi jogokat gyakorló MFB" – a jövőben más területen számítanak - tájékoztatott az államtitkárság.

Rubovszky Rita
Rubovszky Rita

A közlemény szerint a vezetőcserét a jövő év első felében esedékes magyar uniós elnökséggel összefüggő, illetve az új háttérintézmény-struktúra kialakításával létrejött speciális feladatokkal indokolták.

A Hungarofest gazdálkodását néhány hónapja éppen a jobboldali sajtó támadta. A Magyar Hírlap szerint a cég 2009-ben a központi költségvetés különböző forrásaiból érkezett 1,5-1,8 milliárd forintból többet fizetett ki különböző tanácsadói szolgáltatásokra, mint az alapfeladatához szervesen tartozó hirdetési és propagandatevékenységre, a gazdálkodási beszámolóban ebben a sorban ugyanis csak 448 millió forint szerepelt.

A pazarlás vádjára Rubovszky Rita ügyvezető igazgató azt közölte, hogy a Hungarofest a pécsi EKF-program pr-kampánytervének kidolgozására és lebonyolítására közbeszerzési eljárásban keretmegállapodást kötött 700 millió forint keretösszeg erejéig, amelyet törvényesen használnak fel az EKF céljaira.

Az Orbán-kormány már korábban új embert nevezett ki az állami ünnepségek szervezésére. Varga Szilvia, a Fidesz-rendezvények főszervezője igazgató lett a Hungarofestnél, és a szervezeten belül független divíziót hozott létre az állami ünnepségek koordinálására, emellett az idei 653 milliós költségvetés helyett jövőre 1,3 milliárdból gazdálkodhatnak az állami ünnepek szervezői.

Rubovszkyt egyébként még az első Orbán-kormány alatt nevezték ki, majd kis szünettel a Gyurcsány-kormány alatt is a Hungarofest élén állt.