Zsidó is esztergálhat

2010.11.22. 19:51
Bebizonyosodott, hogy a Kormány nem csak szavakban, hanem tettekben is korszerű. Sikeresen meghiúsítottak ugyanis egy internetes trolltámadást. Onnan tudom, hogy én mozgattam a szálakat a kormányszóvivői tájékoztatóknak is helyet adó teremből.

Hétfő reggel akkorát twittelt a Fidesz-kormány, hogy a kommunisták a Bering-szorosig szaladtak.

Nem akartam elhinni, de pár perc után képtelenség volt letagadni: a közösségiháló-érzékeny kormány tényleg azért hívott össze egy sajtótájékoztatót a Kossuth térre, hogy Rétvári Bence, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára büszkén bejelenthesse: már 94 lájkunk van. Most következik cikkünk legerősebb tényállítása: bevallása szerint maga Rétvári Bence is lájkolta az oldalt!

A sztori előzménye, hogy Navracsics Tibor stábja a fülkeforradalom után több száz munkásmozgalmi tematikájú műalkotást talált különböző minisztériumi raktárakban, Lenin-szobroktól egy Rákosi-fotón át mindenféle szocreál festményekig.

A lelet láthatólag óriási izgalmat okozott kormányzati kommunikációs körökben. Micsoda ziccer, gondolhatták a Közvélemény Mérnökei, és kitalálták, hogy a leletekből árverést rendeznek, a bevételből pedig a devecser-kolontári katasztrófa áldozatait támogatják. Praktikus megoldás, hiszen a kormány nem kommunikációval foglakozó részének tökölése miatt az érintettek a több milliárdos kártérítési alapból negyedév alatt gyakorlatilag semmit sem kaptak, talán majd innen.

Az árverés jól tálalható esemény, így saját nevet – Soha többet! Harmadszor – és gondosan megdizájnolt logót is kapott. Na de ennyire még a Gyurcsány-féle tolvajbanda is képes lett volna, így lett Facebook- meg Twitter-oldal is. Az újságírókat pedig meghívták, hogy beszámoljanak a reggel óta beszerzett lájkok számáról. (A dolog sikeres volt, az árveréssel tele lett a világsajtó.)

A teremben megtekinthető volt egy olajkép egy Szanyi Tibor-rajongó masinisztáról, 1 életnagyságú, hófehér porcelán Lenin-mellszobor, 1 bronz fej, ami egyáltalán nem hasonlított Leninre, (így utólag is remélem, nem Recsken ért véget a sztori), 1 kis terrakotta Vlagyimir Iljics, 1 Rákosi Mátyás-fotó, 2 további kép, 1 kormányszóvivőnő és 1 elégedetten mosolygó Rétvári Bence meg 1 hatalmas monitor, amin az akció Facebook-oldala volt látható.

Utóbbi adta az ötletet, hogy gyorsan felhívjam egy troll származású barátomat, hogy a hecc kedvéért posztoljon gyorsan valamit az oldalra, hadd mulasson a sok besavanyodott tudósító és kormánytisztviselő. Perceken belül kiderült, hogy a koalíció nem csak szavakban tud sikeres válaszokat adni korunk nagy kérdéseire: a troll face nem jelent meg ugyanis a monitoron, ahogy közelebb sündörögve megállapíthattuk, azért, mert a Facebook-oldal offline üzemmódban volt. Ez igen, erre már én is lelkesem nyomtam a lájkot, ezt nemhogy Horn és Gyurcsány, de Bajnai is beszopta volna!

TROLLFACE2

Borzongató érzés, hogy a kiállított tárgyak bármelyike – kivéve Nagy Annát, Rétvári Bencét és a minimum 21 incses monitort – annak idején ott lóghatott például Pozsgay Imre, az új alkotmány egyik bábájának irodájában.

Pozsgay Imre mint örökké magányos troll (lazacz műve)
Pozsgay Imre mint örökké magányos troll (lazacz műve)

Az árverés első körét december 6-án, a második fordulót 8-9-én tartják, a bevételt pedig a katolikus Karitásznak adják.

Mivel Nagy Anna és Rétvári Bence már minden elmondhatót elmondtak, átnéztem a Kossuth tér szemközti sarkától 100 méterre lévő, Falk Miksa utcai Pintér galériába, ahol a teljes árverési anyag található. Vicces, de igaz tény: a KIM emberei taxival tették meg ezt a brutális távolságot. Szegény Torgyán Józsefet annak idején keresztre, vagyis inkább vörös csillagra feszítette a hócipőista kommer sajtó, amiért autóval járt át a Kossuth téren a minisztériumából a Parlamentbe.

A helyszínen aztán kiderült, hogy az aukció sokkal szórakoztatóbb esemény lesz, mint amire a vérszegény KIM-béli előadásból gondolni lehetett volna.

Mivel a kifüggesztett képekhez itt még nem tartozott információs cédula, nekem kellett címeket rögtönöznöm a legígéretesebb festményeknek. Íme, amire érdemes lesz odafigyelni:

- Toroczkai Oszvaldtól az „Új barna pantallót kapott a homoszexuális bányász”

- Horváth J.-től a „Zsidó is esztergálhat”, amit „57-es lábú, sábeszdeklis munkás” néven is ismernek

- M.M.-től a „Kóros kisfejűsége ellenére felelős beosztásba került a Popeye-alkarú tévészerelő asszony”

- Ismeretlen szerzőtől az „A fiatal Szikora Róbert ismeretlen okból öltönyben esztergál” és

- szintén ismeretlen szerzőtől az „Egy csapat belufizott cigány ávósokkal kvaterkázik”

Akad még Andy Warhol-stílusú Lenin-fejes popnyomat, egy egész falat betöltő mennyiségű, hagyományosabb felfogású Lenin, egy zavarba ejtő kép a költőien fiatal Hegyi Gyula ex-EP-képviselőről, illetve egy bútorlapból megálmodott, faintarzia Lenin, ami korokon átívelő rokonságot mutat a kortárs internet sztárjával, a fából faragott Orbán Viktor-képmással, amit az eladó nem hajlandó elcserélni egy ipari méretű satupadra sem.

lenin1

Az árverés meglepetése pedig az, hogy egy minisztériumi raktárban találtak egy festményt egy iraki festőtől, Khalid Al-Jadirtól, a címe az, hogy „És most mindent elmesélek úgy, ahogyan volt”. A kép az iraki monarchia 1958-as megdöntése idején készült, a szélén körbefutó sávban képregényszerűen meséli el, hogyan pusztítottak el a királyi csapatok egy falut.

Izgalmasan hangzik?

Mondjuk, nagy jóindulattal, hogy mérsékelten, de ha tudjuk, hogy a Párizsban tanult Al-Jadir annyira befutott nyugaton, hogy ez a képe 10-15 ezer dollárt is érhet, máris egészen más a munkásőr fekvése.

A lájkközpontú kormányzati kommunikációnál pedig sokkal izgalmasabb lesz az árverés, a bevételt nem a kormány osztja szét, úgyhogy mindenkinek esztergában és izmos munkásfiúkban gazdag jótékonykodást kívánok.