Éhségsztrájkol a főorvos

2010.11.22. 22:05
Sokat fogyott az előzetes letartóztatásban az éhségsztrájkoló főorvos, aki tagadja, hogy felbujtó lett volna egy sikkasztási ügyben. Igaz, azóta kiderült, hogy tényleg nem volt sikkasztó, sem sikkasztás.

November végén tárgyal újra a bíróság a Honvéd kórház meggyanúsított főorvosának előzetes letartóztatásáról. A főorvos letartóztatásakor éhségsztrájkba kezdett, amit azóta is folytat. Ügyvédje szerint sokat fogyott és legyengült, de ennek ellenére úgy tűnik, szellemileg és fizikailag is jól van.

Gyanúsított sincs

Paraizs József ügyvéd szerint a főorvost felbujtóként gyanúsítják egy sikkasztási ügyben, amelynek még egyébként nincs gyanúsítottja. A védő szerint jogilag lehetetlen helyzet, hogy előbb elfognak egy felbujtót és utána keresnek hozzá gyanúsítottat úgy, hogy ráadásul semmi sem tűnt el abban a projektben, ami kapcsán előzetesbe helyezték ügyfelét.

Mint a Független Hírügynökség már hírül adta, a főorvost október végén helyezték előzetes letartóztatásba sikkasztás miatt. Az ügy hátterében egy úgynevezett Telepíthető Gyorsdiagnosztikai Laboratórium fejlesztési projektje áll. A katonai ügyészség szerint a projektben fiktív kifizetések történtek. Az ügyvéd szerint azonban ügyfele szakmai projektvezető volt, kifizetésekre nem is volt joga. Esetleges kifizetésekkel kapcsolatos döntéseket egy, a professzor mögött álló grémium hozott. A főorvos azóta éhségsztrájkot folytat az előzetesben.

Paraizs József ügyvéd hétfőn azt közölte a Független Hírügynökséggel, hogy a Fővárosi Ítélőtábla Katonai Tanácsa elutasította az előzetes letartóztatás elleni panaszát, erről hétfőn kapta kézhez a határozatot. Az indokolás szerint a főorvossal szemben a jelentős értékre felbujtóként elkövetett sikkasztás megalapozott gyanúja fennáll.

Nem volt sikkasztás

Az intézményben, ahol a gyanú szerint a sikkasztás történt, nemrég átfogó, belső pénzügyi ellenőrzést tartottak. Az ellenőrzés nem talált szabálytalanságot. Röviddel ezután külső ellenőrök is vizsgálatot folytattak és szintén nem találtak problémát. Így jelenleg a sikkasztási ügynek nincs gyanúsítottja, de eltűnt pénz sincs, csak egy felbujtó, aki a nem létező sikkasztásra rávette a nem létező gyanúsítottat.

Paraizs József elmondta, hogy védence a letartóztatása óta továbbra sem vesz magához szilárd élelmet, csak folyadékot. Sokat fogyott, legyengült, de úgy tűnik, szellemileg és egyelőre fizikailag is jól van. A börtönben, ahol előzetesét tölti, természetesen nem engedhetik meg, hogy baja legyen, ezért az ottani egészségügyi dolgozóktól időről-időre infúziót kap. Az előzetese az első határozat szerint november 28-ig tart. Ez azt jelenti, hogy a kényszerintézkedés meghosszabbításáról, vagy megszüntetéséről addig újra döntenie kell a bíróságnak. Ügyvédje reméli, nem hosszabbítják meg újra.