Laura, Alida
16 °C
32 °C

Geréb Ágnes előzetesben marad

2010.11.23. 15:05 Módosítva: 2010.11.23. 15:23
A Fővárosi Bíróság elutasította Geréb Ágnes és védője fellebbezését, így jogerőssé vált a szülésznő előzetes letartóztatása, melyet a Pesti Központi Kerületi Bíróság rendelt el. A szülésznő legkorábban január 8-án szabadulhat. Az orvos-bába már több mint egy hónapja van rács mögött, mert az általa vezetett születésházban majdnem meghalt egy csecsemő októberben.

A Fővárosi Bíróság tájékoztatása szerint november 18-án született az előzetes letartóztatás meghosszabbításáról szóló jogerős határozat. A gyanúsított és védője azt kérte, szüntessék meg az előzetest, ha ez nem lehetséges, Geréb Ágnest helyezzék házi őrizetbe, vagy rendeljenek el ellene lakhelyelhagyási tilalmat. A bíróság szerint a fellebbezés nem volt alapos, így elutasította azt.

Az otthonszülések közben történt balesetek miatt többször eljárás indult már Geréb Ágnes ellen, egy korábbi ügy miatt 2007. október 26-tól három évre eltiltotta a bíróság hivatása gyakorlásától. Geréb Ágnes ellen foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés, és más bűncselekmények miatt indult eljárás. A nőgyógyászt október elején vették őrizetbe, majd helyezték előzetes letartóztatásba.

A bíróság álláspontja szerint továbbra is tartani lehet attól, hogy a több hasonló bűncselekmény miatt büntetőeljárás hatálya alatt álló gyanúsított szabadlábon hagyása esetén megsemmisítené a bizonyítékokat, vagy más módon megnehezítené a bizonyítási eljárást. A bíróság indoklása szerint tartani lehet attól is, hogy a szülésznő újabb, hasonló jellegű, szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekményt követne el, ha szabadlábra kerülne.