Répássy: Új Btk. és új büntetőeljárási törvény 2013-ra

2010.11.23. 19:07 Módosítva: 2010.11.23. 19:12

A 2011-es őszi parlamenti ülésszakra új büntető törvénykönyvet (Btk.) és új büntetőeljárási törvényt (be.) nyújt be a szaktárca - közölte Répássy Róbert igazságügyért felelős államtitkár kedden az Ügyészek Országos Egyesülete fennállásának 20. évfordulója alkalmából rendezett ünnepi ülésen.

A rendezvényen - amelyet a Kriminalexpo keretében szerveztek - az államtitkár a majdani új jogszabályok bevezetése mellett felsorolta azt is, hogy rövidtávon milyen jogi változtatásokat kezdeményeztek, illetve kezdeményeznek a bírósági eljárások, különösen a büntető eljárások gyorsítása érdekében, amely - mint fogalmazott - egyértelmű társadalmi elvárás.

Szólt arról is, hogy bár kormánydöntés még nincs, de felmerült egyfajta "katasztrófa-alap" létrehozása a nagy és bonyolult ügyekkel összefüggésben a bíróságok, illetve az ügyészség részére. Ennek összegét a bíróságok esetében 3-4 milliárd forintban jelölte meg és szerinte az ügyészségnek is hasonló összeg juthatna erre a célra.

"Itt kizárólag szakmai szempontok alapján, politikailag semlegesen jól megbecsülhető azoknak az ügyeknek a köre, amelyek a vádlottak nagy száma miatt, vagy az ügyek politikusai miatt pluszköltségvetési forrásokat igényelnek" - fogalmazott.