Szabadságvesztés a halálos balesetet okozó volt rendőrfőkapitánynak

2010.11.23. 16:59 Módosítva: 2010.11.23. 21:57

Nem jogerősen kilenc hónap fogházbüntetéssel sújtotta a Pécsi Városi Bíróság a halálos balesetet okozó Berta Attila volt Tolna megyei és budapesti rendőrfőkapitányt kedden.

Palotai Gabriella bíró közúti baleset okozásának vétségében mondta ki bűnösnek a nyugalmazott rendőrtábornokot, akit négy évre eltiltott a közúti járművezetéstől és több mint félmillió forint perköltség megfizetésére kötelezett.

Berta Attila 2008. december 18-án este a szekszárdi Szent István téren, gyalogátkelőhelyen gázolt el egy 60 éves asszonyt. A nő a kórházba szállítás után belehalt sérüléseibe.

A bíró indoklása szerint a vádlott nem fokozott óvatossággal közelítette meg a gyalogátkelőhelyet, és ezzel megsértette a KRESZ előírásait. Az asszonyt a külső sávban, 45-48 kilométeres óránkénti sebességgel ütötte el, pedig, ha kellő figyelemmel, körültekintéssel vezet, elkerülhette volna a balesetet.

A bíró a büntetés kiszabásánál hangsúlyozta, az ilyen cselekmények elkövetői egytől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntethetők. Berta Attila esetében azonban enyhítő körülményként vette figyelembe büntetlen előéletét, a baleset óta eltelt hosszú időt, illetve azt, hogy jogosítványának megszerzésétől, 1971-től egészen a szekszárdi esetig problémamentesen vezetett.

Ugyanakkor súlyosító körülményként értékelte, hogy Berta Attila alapvető KRESZ-szabályt szegett, továbbá azt is, hogy a járművezetők általában helytelen magatartást tanúsítanak a zebrák előtt.

Palotai Gabriella szerint a bíróság ilyen súlyú bűncselekmény esetén még a vádlott előéletére tekintettel sem hozhat felmentő ítéletet, vagy szabhat ki felfüggesztett szabadságvesztést.

Az ítélethirdetés után az ügyész három nap gondolkodási időt kért, a vádlott és védője enyhítésért fellebbezett, ezért az ügy a Baranya Megyei Bíróságon folytatódik.