Vége a túlzsúfolt osztálynak?

2010.11.23. 08:38 Módosítva: 2010.11.23. 08:52
Mérsékelné a tanárok terhelését és kisebb létszámú osztályokat indítana a kormány. Az intézkedéseknek köszönhetően várhatóan több pedagógusra lesz szükség, javulhat a színvonal, írja a Magyar Nemzet.

Az oktatási törvény koncepciójából kiderül: a pályakezdők és a legkiválóbb tanárok heti kötelező óraszámát tizenöt, a többiekét öt százalékkal csökkentenék, írja a Magyar Nemzet.

A tervezet november 11-i verziója szerint az eddigi huszonkét óra helyett a pályakezdőknek tizenkilenc, a pedagógus I. és a pedagógus II. fokozatba tartozóknak huszonegy, a mestertanároknak pedig maximum tizenkilenc órát kellene dolgozniuk.

A tanulók kötelező terhelése ugyan emelkedne, de a legtöbb évfolyamon csak a mindennapos testnevelés bevezetése miatt. Emellett a hatodik és a nyolcadik osztályban várható jelentősebb változás, amely évfolyamokon heti 4,5, illetve 4 órával nőne az óraszám.

A gimnáziumok felső évfolyamaira járó diákok azonban  terheléscsökkentésre számíthatnak. A 11. és a 12. évfolyamon ugyanis a jelenlegi harminccal szemben huszonkilenc órára csökkenne a kötelező óraszám.

A jelenlegi húsz helyett már tizenhárom fővel lehetővé tennék az óvodai csoport elindítását. Ugyanez lenne az osztályindítás alsó határa az általános iskolák alsó és felső tagozatain a korábbi huszonegy, illetve huszonhárom fő helyett.

Egy óvodai csoportba, illetve általános iskolai osztályba legfeljebb huszonöt gyerek járhatna a jelenlegi huszonhat, illetve harminc fős maximumokkal szemben.

A legnagyobb arányú csökkenés a szakiskolai elméleti képzésben várható, ahol a jelenlegi huszonnyolc fővel szemben már tizenhat fős osztályokat is létre lehetne hozni.