Már 248 házat kell elbontani Devecserben

2010.11.24. 16:10
A korábban bejelentett 225 helyett 248 ingatlant kell elbontani Devecserben. Hatvankilenc család nem fogadta el az értékbecslést, közölte Muhoray Árpád, az Újjáépítési Kormányzati Koordinációs Központ parancsnoka.

Az iszapömlésben megsérült 275 devecseri ingatlan értékbecslését a Magyar Igazságügyi Szakértői Kamara csoportja végezte a Belügyminisztérium megbízásából, és összeállította a házakról a tulajdoni lapot és fényképet is tartalmazó értékbecslési adatlapokat. A központ jogi munkacsoportjával történt egyeztetéseken hatvankilenc család nem fogadta el a megállapított árat, az ő ingatlanjaikat a szakértők újra felmérik.

Az ingatlanszakértők sok helyen tisztázatlan tulajdonviszonyokkal és pontatlan földhivatali bejegyzésekkel találkoztak, a helyrajzi számok pontosítása után az elbontandó ingatlanok száma 225-ről 248-ra nőtt.

A jogi munkacsoport szerdáig 230 devecseri károsulttal egyeztetett, közülük harminchatan új építésű házba költöznének, harminchét család használt lakás vásárlását kérte, a többség azonban még nem döntött.

Ötvenegy család költözne a lakóparkba

A három érintett településen - Devecserben, Kolontáron és Somlóvásárhelyen - összesen 284 házat kell lebontani, a tulajdonosok közül eddig ötvenegy család jelezte, hogy az újonnan épülő lakóparkba költözne.

A Kolontáron épülő kettes gát készültsége negyvenszázalékos, a hatvan méter hosszú résfala elkészült. Az időjárástól is függ, hogy mikor készülhet el a másfél kilométer hosszú védmű. A héten a gát további 320 méteres szakaszán végeztek a betonozással, és újabb 120 méteren kiásták a beton alapjául szolgáló árkot. A tervezett gát északi végénél 150 méter hosszan megemelték a kavicságyat.

A devecseri kastélypark mentesítésén és a somlóvásárhelyi telkek megtisztításán továbbra is csaknem háromszáz ember dolgozik 214 technikai eszközzel és munkagéppel.