Több legfőbbügyész-jelöltje is van a Fidesznek

2010.11.24. 10:33 Módosítva: 2010.11.24. 12:16
Szerdán találkozott Schmitt Pál államfő és Balsai István, a Fidesz frakcióvezető-helyettese. Balsai szerint a legfőbb ügyész jelöléséről volt szó, de konkrét nevekről nem beszéltek. Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője viszont azt nyilatkozta újságíróknak a találkozó után, hogy több név is szóba került a megbeszélésen.

Nem hangzottak el nevek a legfőbb ügyész személyét illetően, mondta Balsai István, a Fidesz frakcióvezető-helyettese szerdán, miután Schmitt Pál államfőnél járt a Sándor-palotában.

Balsai szerint Schmitt minden párt véleményét meghallgatja a legfőbb ügyész jelölésének ügyében, de az ő dolga, hogy kit jelöl.

Balsai, aki a parlamenti alkotányügyi bizottság elnöke is, emlékeztetett rá, hogy megváltoztak a legfőbb ügyész megválasztására vonatkozó szabályok. A legfőbb ügyészt kétharmados többséggel kell majd megválasztania az országgyűlésnek. A köztársasági elnöknek a házelnök felé kell majd megtennie javaslatát a legfőbb ügyész személyére.

Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője viszont azt nyilatkozta újságíróknak a találkozó után, hogy több név is szóba került a megbeszélésen. Hozzátette: úgy látja, az államfő a végső döntését még nem hozta meg a legfőbb ügyész személyét illetően. Arra a kérdésre, hogy mikorra nevezi meg a frakciószövetség a jelöltjét, Harrach Péter azt válaszolta, ez november vége felé biztosan megtörténik. Harrach Péter azt mondta: mivel több személy is szóba került lehetséges jelöltként, a velük való egyeztetés, a véleményük kikérése, a szándékuk ismerete fontos.

Az MSZP a jövőben semmi olyan jelölési folyamatban nem vesz részt, ami egy "áldemokratikus bábszínházat" jelent csak - mondta Mesterházy Attila, az MSZP frakcióvezetője szerdán újságíróknak, miután Schmitt Pál köztársasági elnöknél járt a Sándor-palotában. Az ellenzéki politikus közölte: a köztársasági elnöki intézményre való tekintettel jöttek el a megbeszélésre, de - mint mondta - nem sok értelmét látják az ilyen egyeztetéseknek. Az MSZP nem hozott személyi javaslatot az államfő elé, és maga Schmitt Pál sem hozott szóba senkit sem lehetséges legfőbbügyész-jelöltként - közölte. Mesterházy úgy tudja, hogy Schmitt még a héten elküldi javaslatát a legfőbb ügyész személyére a házelnöknek.

Látogatást tett szerdán Schmittnél Schiffer András, az LMP frakcióvezetője is. Schiffer a találkozó után azt mondta: az LMP tiszteletben tartja az államfő jogkörét arra, hogy a legfőbb ügyész személyére javaslatot tegyen. Az LMP frakcióvezetője a találkozón kifejtette azt a véleményét, hogy az államfő olyan személyt nevezzen meg, akinek a pártatlanságával kapcsolatban semmiféle kétely nem merülhet fel. Az ügyészség nem pusztán csak nyomozó hatóság, mondta Schiffer.

Schmittnél járt szerdán Vona Gábor, a Jobbik frakcióvezetője is, aki azt mondta: a Jobbik sem állt elő személyi javaslattal a legfőbb ügyészt illetően, a párt szeretné megvárni, kit jelöl az államfő. Vona azonban nem zárta ki annak lehetőségét, hogy a következő napokban mégis javasolnak valakit a legfőbb ügyészi posztra.

Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője még hétfőn közölte, azt javasolja Schmitt Pálnak, hogy minél hamarabb, legkésőbb november végén nevezze meg jelöltjét. Lázár azt mondta, reméli, hogy december 6-án dönthet az országgyűlés a legfőbb ügyészről.

A jelenlegi legfőbb ügyész, Kovács Tamás mandátuma 70. életévének betöltésével, 2010. december 13-án lejár. Schmitt Pál köztársasági elnökké választásakor azt mondta, csapatembernek tartja magát, ezért fontos neki, hogy szót értsen a miniszterelnökkel, az összes közjogi méltóssággal, a kormánytagokkal, a parlamenti pártokkal, a történelmi egyházakkal és civil szervezetekkel. Akkor arról beszélt, hogy a köztársasági elnököt a kollektív bölcsesség, vagyis a parlamenti pártokkal való előzetes egyeztetés segítheti, amikor független közjogi tisztségekre kell jelöltet állítania.