Pedofilügyekben frissítik a püspök emlékezetét

2010.11.24. 14:34
A pécsi püspök tudott arról, hogy az egyházmegyei fő vagyonkezelője homoszexuális partnereinek az egyház vagyonából juttat nagy értékű ajándékokat – állítja egy katolikus pap, aki nyílt levélben sorolta fel azokat a szexuális bűntényeket, amelyekről Mayer Mihály is kapott információkat, de mégsem intézkedett. A pécsi egyházmegye ügyeiben egy - több mint negyven rendbeli - feljelentés alapján már októberben elrendelték a nyomozást, a napokban azonban egy ötszázmillió forintot érő ingatlanegyüttes megszerzése és az állami pénzek visszatartása miatt egyházon belülről is feljelentették a pécsi püspökséget.
Mayer Mihály (Fotó: Kovács Attila)
Mayer Mihály (Fotó: Kovács Attila)

Két újabb feljelentés érkezett az elmúlt napokban a pécsi püspökség ellen – erősítette meg az Index információit a Baranya megyei főügyész.

Varga-Koritár György elmondta, hogy az egyházmegye pénzügyeit érintő feljelentést egyesítették a korábbi, októberben érkezett feljelentéssel, amelyben már elrendelték a nyomozást. A másik feljelentés Paksról érkezett, ezért azt továbbították a Tolna megyei ügyészségre.

Az Index információi szerint a pécsi egyházközség által beadott dokumentumban az áll: a püspökség rendszeresen visszatartja, és késve fizeti ki az állami támogatásokat. A másik bejelentés szerint pedig egy paksi egyházi iskolát szerzett meg úgy a püspökség és a Wolf Gyula egyházi vagyonkezelő által vezetett Fény Kft., hogy rábeszélték a helyi egyházközség vezetőit egy ajándékozási szerződés jogellenes aláírására, és cserébe egy tornaterem megépítését ígérték. A tornaterem az 500 milliót érő ingatlanegyüttes átruházása ellenére sem épült meg, sőt a beruházáshoz gyűjtött adományoknak is nyoma veszett.

A Baranya Megyei Főügyészség október végén nyomozást rendelt el a pécsi egyházmegye ügyeiben. Akkor több mint negyven rendbeli feljelentés érkezett a hatóságokhoz, amely számos gazdasági és szexuális jellegű ügy kivizsgálását kérte.

"Lehet, hogy a megyés püspök idős kora miatt nem emlékszik már azokra a visszaélésekre, amelyek őt is kellemetlen helyzetbe hozták, de pécsi papoknak, sőt a katolikus társadalomnak is mély szégyent jelentettek?". Ezt a kérdést intézték az Egyházfórum nevű folyóiratban közölt nyílt levélben Mayer Mihály püspökhöz. Az írás, amely „egy katolikus pap” aláírással jelent meg, keményen kritizálja az egyházmegye vezetőjét: vagy vak, vagy teljesen eltávolodott a valóságtól, különben hogy adna ki a püspökséget érintő vizsgálatokkal kapcsolatban „egy olyan közleményt kiadni, amelynek egy szava sem igaz”.

A püspököt hosszú ideje támadó, Wildmann János által főszerkesztett folyóirat szerint a püspök a megindult nyomozás és a megyében közismert történetek ellenére úgy nyilatkozik a visszaélésekről, köztük szexuális tartalmú ügyekről, mintha azok nem is léteztek volna.

Wolf Gyula Janus Pannonius földi maradványaival a , Baranya Megyei Múzeumi Igazgatóság vezetőjének tásaságában (Fotó: Kálmándy Ferenc)
Wolf Gyula Janus Pannonius földi maradványaival a , Baranya Megyei Múzeumi Igazgatóság vezetőjének tásaságában (Fotó: Kálmándy Ferenc)

A levél szerzője azt állítja, néhány éve maga a püspök „zavarta el” a hozzá segítségért forduló szülőket, amikor azok egy hittanórán zaklató papot panaszoltak be nála. A levél szerint az ügyben rendőrségi feljelentés is született, ám „fura módon” a nyomozati szakaszban minden tanú visszavonta vallomását.

Az írás két másik esetet is felidéz. Néhány éve házkutatást tartott a rendőrség a püspökség irodáiban, mert az egyházmegye szerveréről valaki gyerek-pornó oldalakat látogatott. A rajtaütés sikertelen volt, mert nem találták meg a letöltött képeket tartalmazó laptopot.

A levélíró szerint a püspök arról is kapott jelzéseket, hogy az eltűnt laptop tulajdonosa, az egyházmegye fővagyonkezelője több püspökség több férfi alkalmazottját zaklatta szexuálisan, azokat pedig, akik nem álltak kötélnek, zsarolta. „Az is a püspök úr tudomására jutott, hogy munkatársának több partnere van az országban, sőt még Rómában is, akiknek az egyház vagyonából juttat a szolgáltatásaikért.”

Wildmann János az Index kérdésére azt mondta, a levél írójának nevét azért nem tették közzé, mert tartottak a püspökség retorziójától. Az írást jegyző pap elérhetőségét, ha szükség lesz rá, átadják a nyomozást végző hatóságoknak.

A Pécsen kiadott Egyházfórum már szeptemberben is nekiment a pécsi egyházi vezetésnek. A főszerkesztő akkor arról írt, hogy az egyházmegyében történt visszaélésekkel kapcsolatban a pápai nuncius is vizsgálatba kezdett, és a püspök - húszéves munkaviszony után - kénytelen volt felmenteni Wolf Gyulát az egyházmegye gazdasági igazgatói posztjáról. Az újságban megjelent írás most is az évekig „védettséget” élvező Wolf tevékenységével hozza összefüggésbe a felsorolt esetek jelentős részét.

Wolf Gyulát - püspökség közlése szerint - nem egyházi vizsgálat, hanem egészségi állapota miatt mentette fel Mayer Mihály az egyházmegye gazdasági igazgató posztjáról. Wolf azonban továbbra is vezető tisztségviselő maradt az egyházi vagyonban valódi gazdálkodási tevékenységet végző Fény Kft-ben.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport