Szócska a HospInvest, Budai az EKI ügyében tett feljelentést

2010.11.24. 10:50
Az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézetnél sikkasztás és hűtlen kezelés, a HospInvestnél számviteli fegyelem megsértése és csalás gyanúja szerepel a feljelentésben. A leváltott EKI-főigazgató szerint csak visszavágási akcióról van szó, mert a Munkaügyi Bíróság kérte, hogy helyezzék vissza a főigazgatói posztra.

Feljelentést tett Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézetet (EKI) érintő vizsgálat nyomán, a Szócska Miklós vezette egészségügyi államtitkárság pedig a HospInvest ügyében. Budai és Szócska közösen jelentették be ezt szerdán.

A kormánybiztos ismeretlen tettes ellen, sikkasztás és hűtlen kezelés gyanúja miatt tett feljelentést az Országos Rendőr-főkapitányságon. Budai szerint a visszásságokat feltáró vizsgálat során megállapították például, hogy bizonyos - Kárpáti Zsuzsanna volt EKI-főigazgató személyével kapcsolatba hozható - cégek részére a hivatali utat megkerülve, szóbeli utasítás alapján adtak ki készleteket. A kormánybiztos megjegyezte, hogy - bár ismeretlen tettes ellen tett feljelentést -, Kárpáti Zsuzsa, aki 2006-ig szocialista országgyűlési képviselő volt, szerinte asszisztált a feljelentésben részletezett ügyekhez.

Budai szerint az EKI részben ismerősök - például az EKI által megbízott ügyvéd férje - cégeivel kötött szerződéseket, továbbá a szerződő cégek sok esetben Kárpáti választókerületéből kerültek ki. A sajtótájékoztatón kiosztott sajtóanyag szerint a cégek sokszor rossz minőségben teljesítettek, és volt olyan kifizetés is, amely mögött nem állt szerződés. A sajtóanyagban arról is szó van, hogy V. Gy. volt szocialista országgyűlési képviselő tanulmányokat készített az EKI részére, és Budaiék szerint a tanulmányok hitelessége megkérdőjelezhető, mert V. Gy. állítólag nem is járt például azokban az épületekben, amelyekről a tanulmányokat készítette.

Budai ezen kívül azt állítja, hogy a 2010-es országgyűlési választások idején Kárpáti MSZP-s jelöltként az intézmény infrastruktúráját felhasználta a kampányhoz.

Budai Gyula és Szócska Miklós
Budai Gyula és Szócska Miklós

A kormánybiztos szerint megállapították a vizsgálat során azt is, hogy az EKI közbeszerzési eljárásaiban indokolatlanul költött külsős ügyvédek igénybevétele, akik közt ott volt Kárpáti férje, valamint az egészségügyi tárca több ügyvédje is. Budai állítása szerint az EKI-nél több esetben trükköztek a közbeszerzések lebonyolításával, továbbá kötöttek például 45 millió forint összegben olyan szerződést is, amelyről előzetes hatástanulmányt nem készítettek, a projekt a mai napig nem valósult meg, a több millió forintos számítástechnikai eszközök pedig azóta is a raktárban porosodnak.

Kárpáti Zsuzsa az Indexnek azt mondta: a feljelentés szánalmas próbálkozás a visszavágásra. A kormányváltás után történt leváltása miatt ugyanis a Munkaügyi Bírósághoz fordult, és kérte, hogy a jogellenes lépést felülbírálva helyezzék vissza az EKI főigazgatói posztjára. Kárpáti szerint az elszámoltatási szándék valódiságát megkérdőjelezi, hogy a Fidesz pont az ő egykori helyettesét nevezte ki utódjának, jólehet az emlegett szerződések jó részét ő ellenjegyezte, és korábban nem volt ellenvetése az ügyekben.

4,5 milliárdról beszél Szócska a HospInvest-ügyben

Az egri kórházat korábban privatizáló cég, a HospInvest ügyében szintén ismeretlen tettes ellen szól a vámhatóságnál tett feljelentés, számviteli fegyelem megsértése és csalás gyanúja miatt. Szócska a feljelentést az egészségbiztosítási pénztár új főigazgatója vizsgálatának eredménye alapján rendelte el.

"Azok a gazdálkodási átláthatatlanságok, amelyek miatt ezt a tényállást megállapította a vizsgálat, a modell egészét érintik", válaszolta egy újságírói kérdésre az egészségügyi államtitkár, aki szerint 4,5 milliárd forintos tételről van szó. Arra a kérdésre, hogy ez miből tevődik össze, Szócska azt felelte: a vagyonkezelés ideje alatt a kórházaknál összesen 4 milliárd 403 millió forint E-Alapból folyósított pénzeszközt nem a finanszírozott tevékenységre használtak fel.

A HospInvest által üzemeltetett egészségügyi intézményeket - így például az egri kórházat - tavaly vették át önkormányzati cégek, miután a HospInvest felszámolási eljárást kezdeményezett maga ellen a cégbíróságon.