Polt szerint a Fidesz erősített az ügyészség függetlenségén

2010.11.25. 20:01
Schmitt Pál köztársasági elnök csütörtökön megbeszélést folytatott Kovács Tamás legfőbb ügyésszel, valamint a posztot korábban betöltő Polt Péterrel és Györgyi Kálmánnal. A találkozók utáni nyilatkozatok szerint a Sándor-palotában főként az ügyészség helyzetéről, jövőjéről esett szó.

Polt Péter a megbeszélés után újságíróknak azt mondta: személyi kérdésekről, a lehetséges legfőbb ügyész személyéről nem volt szó a találkozón. Hozzátette, az államfő azt mondta neki, még tájékozódik a jelölés kérdésében. Arra a kérdésre, vállalná-e a legfőbb ügyészi posztot, Polt Péter közölte: nemcsak udvariatlanság lenne, hanem értelmetlen is, ha erre bármit mondana. Hozzátette: az államfő joga jelölni a tisztségre.

Polt elmondta, az államfő arról kérdezte őt, véleménye szerint milyen állapotban van az ügyészség, hogyan látja az ügyészség jövőjét és melyek a lehetséges fejlődési irányok. A találkozón szóba került, hogy jelentős mértékben megváltozott az alkotmány, valamint az ügyészségi szolgálati törvény. Polt szerint a legfőbb ügyészt és az ügyészséget érintő változások erősítik az ügyészség függetlenségét, és ez megfelel az európai trendnek.

Kovács Tamás a találkozó után újságíróknak annyit mondott: az államfő tájékoztatást kért tőle az ügyészség állapotáról, és arról, hogy milyen módon képzeli el a hivatal átadását. Hozzátette: ő maga úgy készül, hogy december 13-án zökkenőmentesen át tudja adni utódjának a hivatalt. Kovács közölte: a megbeszélésen nevek is elhangzottak, mint lehetséges legfőbbügyész-jelöltek, de erről nem kíván beszélni.

Györgyi Kálmán nem nyilatkozott az újságíróknak.

Szerdán minden parlamenti párt képviselője az államfőnél járt, hogy a legfőbb ügyész személyéről egyeztessen. A találkozó után elhangzott: Schmitt Pál várhatóan pénteken tájékoztatja Kövér László házelnököt arról, hogy kit javasol legfőbb ügyésszé megválasztani. Arról, hogy kit látnának szívesen a decemberben távozó Kovács Tamás helyén, a parlamenti pártok képviselői nem nyilatkoztak.

Kovács Tamás legfőbb ügyész mandátuma 70. életévének betöltésével, 2010. december 13-án jár le.

Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője hétfői sajtótájékoztatóján közölte: azt javasolja Schmitt Pál köztársasági elnöknek, hogy minél hamarabb, a legkésőbb november végén nevezze meg jelöltjét a legfőbb ügyész személyére. A frakcióvezető hozzátette, reméli, hogy december 6-án dönthet az Országgyűlés a legfőbb ügyészről.