Az UD Zrt. vezetői állítják, Szilvásy tönkretette őket

2010.11.25. 12:53
A Fővárosi Bíróság meghallgatta Szilvásy Györgyöt abban a személyiségi jogi perben, amelyet az UD Zrt. indított ellene jó hírnév megsértése miatt. A volt szocialista titokminiszter szerint nem követett el jogsértést, az előírások szerint tájékoztatta az ügyről a nyilvánosságot.

A lehallgatási botránnyal kapcsolatosan az UD Zrt. jó hírnév megsértése miatt összesen négymillió forint nem vagyoni kár megtérítését követeli Szilvásy Györgytől.

A felperesek szerint a Nemzetbiztonsági Hivatal főigazgatójának, az azóta lemondott Laborc Sándornak a feljelentése nyomán a biztonsági cégnél 2008. szeptember 10-én tartott házkutatás után a titkosszolgálatokat felügyelő miniszter politikai célzatú, valótlan tartalmú sajtókampányt folytatott az UD Zrt. ellen, amivel súlyos károkat okozott a cégnek, illetve vezetésének, és ellehetetlenítette azt.

Az UD Zrt. mostani és egykori vezetői - Tóth János és Horváth József, akik az ügyben ugyancsak felperesek - a tárgyaláson elmondták: Szilvásy György titokminiszterként tett nyilatkozatai egzisztenciálisan és egészségileg is tönkretette őket. Szilvásy György kijelentései után szinte hazaárulóként tekintettek rájuk, ügyfeleik 95 százaléka felmondta velük a szerződést.

Nem is említette őket

Szilvásy György azt mondta, soha nem állította tényként, hogy az ügyben indult feljelentés által érintettek bűncselekményeket követtek el, csupán azt hangsúlyozta akkor, hogy ennek gyanúja áll fenn. Mint megjegyezte, Tóth Jánosra és Horváth Józsefre nézve semmiféle kijelentést nem tett, nevüket nem is említette.

A volt titokminiszter közlése szerint a felperesek hívták fel a figyelmet arra, hogy eljárás indult ellenük, ő csak a feljelentés után két héttel beszélt a feljelentés tartalmáról. Amikor a törvényi előírások alapján tájékoztatta a nyilvánosságot, akkor már az újságok tele voltak az UD Zrt.-vel, mondta Szilvásy György, hozzátéve, hogy nyilatkozatai során tényekre támaszkodott.

Hangsúlyozta, gondosan ügyelt arra, hogy az ügyben mindig jelezze, gyanú szerinti kijelentéseket tesz. Nem igaz, hogy tényként kezelt volna dolgokat, csupán a feljelentés tényét kezelte így, közölte Szilvásy.

Az ügyben a következő tárgyalást 2011. március 28-án tartják.