Szombatra megérkezik a második hó

2010.11.26. 16:15
A friss meteorológiai előrejelzések szerint éjszaka megérkezik Magyarországra az a felhőfront, ami Észak- és Nyugat-Európában már havazást hozott.

A Kelet-európai-síkságtól Lengyelországon, Németországon és az Alpokon át a Földközi-tenger középső medencéjéig alacsony nyomású zóna húzódik. Hátoldalán északkelet felől szokatlanul hideg levegő áramlik Nyugat-Európa fölé. Skandináviában, a Brit-szigeteken és a kontinens északnyugati részén többfelé havazik. A Kárpát-medencét az esti órákban mediterrán ciklon éri el, hatására éjszaka az ország keleti részének kivételével havazásra számíthatunk, így a Mátrában leesett első hó után ismét ízelítőt kapunk a télből.

Péntekről szombatra virradó éjjel délnyugat felől erősen megnövekszik a felhőzet, és kezdetben csak a Dunántúl déli részén, majd egyre többfelé várható csapadék: eleinte eső, majd a Dunántúlon és északon egyre inkább havas eső, hó. Északkeleten estig csapadék nem valószínű. Többfelé megélénkül a keleties szél, amely estére a Dunántúlon északnyugatira fordul és megerősödik.

Szombaton országszerte csapadékos reggelre ébredhetünk, az ország délkeleti harmadán eső, havas eső, nyugaton és északon hó várható. A hegyekben akár 5-10 cm hó is eshet. Az élénk szelet helyenként erős lökések kísérhetik, a minimum hőmérsékletek -3 és +2°C között várhatóak.

Szombaton napközben az északkeleti tájakon folytatódik leginkább a havazás, máshol csökken a felhőzet, és némi napsütés is várható. Délnyugat kivételével többször megélénkül, helyenként megerősödik a nyugatias szél. A csúcshőmérséklet 0 és +5°C között alakul majd.

Kettős fronthatás várható, ezért fejfájás, fáradékonyság jelentkezhet, tompábbakká, figyelmetlenebbekké válhatunk. Az izületi és görcsös fájdalmak is fokozódhatnak, valamint vérnyomás-ingadozás is felléphet. Egyre hidegebb idő várható, érdemes melegen, rétegesen öltözni, főleg, hogy a megerősödő szélben jelentősen csökkenhet hőérzetünk.

A hó, eső, havas eső miatt nedvessé, csúszóssá válhatnak az utak, érdemes fokozott figyelemmel közlekedni. A megélénkülő, helyenként megerősödő szél csökkentheti a járművek menetstabilitását. A kettősfronti hatás miatt dekoncentráltabbak, szétszórtabbak lehetünk, ügyeljünk jobban a közlekedésben résztvevő társainkra.

Az előző héten tovább csökkent a pollenterhelés, és már a parlagfű pollenszemei is országszerte csak alacsony koncentrációban vannak jelen a levegőben, így tüneteket nem okoznak. A többi allergén növény virágporát is legfeljebb alacsony koncentrációban detektálták. Ezzel a 2010. évi pollenszezon véget ért.