16 milliárdos közbeszerzést nyert az Állami Nyomda

2010.11.27. 09:33
A tárgyalásos közbeszerzést az Állami Nyomda nyerte. Az állami beszerzésnek ezt az egyszerűsített formáját azért alkalmazták, mert a biztonsági papírok nyomtatására csak kevés hazai cég képes. A győztes az eredeti árnál 700 millió forinttal kevesebbért vállalata a munkát.

Az Állami Nyomda Nyrt. és Pénzjegynyomda Zrt. konzorciuma nyerte a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala által, az „A” és „B” okmányvédelmi kategóriába tartozó biztonsági okmányok és tartozékainak utángyártására kiírt közbeszerzést, amelynek az értéke nettó 16,5 milliárd forint - az eredmény a legutóbbi Közbeszerzési Értesítőben jelent meg.

Az ajánlatkérő azért választotta a hirdetmény nélküli tárgyalásos közbeszerzési eljárást, mivel a teljesítésre csak meghatározott cégek alkalmasak.

Az Index információi szerint az üzletben az is újdonság, hogy az hét évre szóló üzletben az államnak már nem kell készletezni, és előre kifizetni a kitöltetlen okmányokat. A nyomda ugyanis, a belügytől kapott adatok alaján maga tölti ki az okmányokat, és az államnak akkor kell fizetnie, ha azok átvette a tulajdonosa. Az új típusú okmányok közül a legdrágább az útlevél, amelynek elkészítése darabonként 2500-3000 forint közötti összegbe kerül.

A biztonsági okmányok védelmének rendjéről szóló, 1996-ban született kormányrendelet a Nemzetbiztonsági Szakszolgálatnak széles jogosítványt ad az ilyen okmányok előállítása kapcsán.

Így például a szakszolgálat látja el az okmányvédelmi rendszerterv kidolgozásával, a biztonsági okmány előállításának engedélyezésével, a biztonsági okmány előállítójának kiválasztása során az okmány-előállítás technológiai, technikai feltételeinek vizsgálatával, valamint a biztonsági okmányvédelem hatósági felügyeletével kapcsolatos feladatokat.

A közbeszerzésben szereplő okmányvédelmi kategóriákat az említett rendelet melléklete definiálja. Az „A” védelmi kategóriába tartozó biztonsági okmányok minden alkatrészét védeni kell a teljes, illetve részleges hamisítás ellen. A védelmi módszereknél a kémiai, technikai, technológiai és adminisztratív eljárásokat együtt kell alkalmazni. A „B” védelmi kategóriába tartozó biztonsági okmányok egyes főbb alkatrészeit kell a teljes vagy részleges hamisítás ellen védeni. A védelmi megoldásoknál a kémiai, technikai, technológiai és adminisztratív módszereket differenciáltan kell alkalmazni. Arról, hogy mely okmányok melyik kategóriába tartoznak, nem szól a rendelet.

Az ellenszolgáltatás eredetileg becsült értéke 17,2 milliárd forint volt. A felkért konzorcium 16,5 milliárd forintért vállalta az okmányok előállítását.