Mi lesz 3 millió magyar 3 ezer milliárdjával?

2010.11.28. 19:47
Hétfőn már tárgyalja a parlament a magánnyugdíjpénztárak működését ellehetetlenítő, a pénztári tagokat járadékuk elvételével fenyegetve az állami rendszerbe kényszerítő, a kormány által nyugdíjreformnak nevezett javaslatcsomagot. Kedden is nyugdíjtéma lesz, megteremtik a nők negyven év munkaviszony utáni nyugdíjba vonulásának lehetőségét. Szavaznak a rendészeti törvények módosító indítványairól is.

A kormány nem teketóriázik, Matolcsy György szerdai bejelentése után hétfőn már a parlament tárgyalja a magánnyugdíjrendszer felszámolását és hárommillió magyar háromezermilliárdos magánvagyonának államosítását célzó törvényjavaslatot. Ennek ismertetése bőven túlmutat cikkünk keretein, de az érdeklődők kedvükre szemezgethetnek a nyugdíjreform sajátosságait, hatását, fogadtatását elemző cikkeinkből.

A "szabad nyugdíjpénztár-választás lebonyolításával kapcsolatos egyes törvénymódosításokról" szóló törvényjavaslat általános vitáját hétfő este tartják, terveink szerint élőben közvetítjük. A nyugdíj kedden is téma lesz, 4 óra 20 perces időkeretben tárgyalják azt a törvénymódosítást, amely alapján a nők negyven évnyi munka után koruktól függetlenül nyugdíjba vonulhatnának.

Hová tünnek a munkahelyek?

De haladjunk időrendben. Hétfőn szokás szerint napirend előtti felszólalásokkal kezdenek – hogy pontosan kik és milyen témában szólalnak fel, az csak hétfőn véglegesedik. Ezután következnek az interpellációk, melyek sorát Gúr Nándor és Kovács Tibor nyitja, Matolcsy nemzetgazdasági minisztert faggatják majd arról, hogy hová tűnik negyvenezer ember munkahelye. Őket Győrffy Balázs és Kovács Zoltán fideszes képviselők öninterpellációja követi, reméljük megnyugató választ kapnak kérdésükre, hogy lesz-e rehabilitáció az iszapkatasztrófa után a Marcal völgyében.

A Jobbik nevében Szávay István folytatja a kulturkampfot, szerinte ugyanis "liberális kultúrterror" van, amit fel kéne számolni. Szávayt egy újabb öninterpelláló, a kereszténydemokrata Tarnai Richárd követi, akinek Matolcsy nemzetgazdasági miniszter elmondhatja, mi mindent tesz a kormány a gyermeket vállaló családokért.

Mire költenek 3000 milliárdot?

Az LMP nevében a legwebkettesebb képviselő, a parlament.tumblr.com mikroblog gazdája, Vágó Gábor interpellál, kérdése, hogy Matolcsy mit is akar kezdeni a hárommillió magyar háromezer milliárd forintjával, ha már elvette tőlük.

A szocialista Sós Tamás a szakképzés átalakítása, pontosabban az iránt érdeklődik, hogy miért mond le az állam a kamarák javára a szakképzés irányainak meghatározásában. Mivel jellemzően hét interpellációra kerül sor, így valószínűleg Steiner Pál lesz az utolsó felszólaló, aki Pintér Sándor belügyminiszternek kellemetlenkedne kérdésével, hogy "hová tűnt a pofonosztó szigor a szélsőséges megmozdulásokkal szemben?". Ha mégsem Steiner lesz az utolsó, akkor öninterpelláció zárja majd a sort, L. Simon László teheti fel a Márai-program megvalósulásával kapcsolatos, a múlt hétről megmaradt kérdését.

Az interpellációk, azonnali kérdések, kérdések után határozathozatalokkal folytatódik az ülés, együttműködés köttetik Magyarország és a Szuverén Jeruzsálemi, Rodoszi és Máltai Szent János Katonai és Ispotályos Rend között, elfogadják az agrárgazdaság 2009. évi helyzetéről szóló jelentést, szigorítják az ügyvédi kamarai tagság szabályait, felállítják a kolontári iszapkatasztrófa felelőseit kutató parlamenti bizottságot, valamint - ha a Jobbik is megszavazza a kormánypártokkal a házszabálytól való eltérést, akkor együltőhelyükben megvitatják, részletesen megvitatják, módosítják és elfogadják az egyszerűsített foglalkoztatásról szóló törvény és a földgáz biztonsági készletezéséről, illetve a földgázellátásról szóló törvények módosítását. Az utóbbi két javaslat péntek este még nem volt elérhető.

Ha a parlament nem támogatja az eltérést a házszabálytól, akkor december 1-én, szerdán önálló ülésnapot tartanak a két törvényről.

Nem költenek sms-re

Az egyszerűsített foglalkoztatásról szóló törvény módosításának lényege, hogy az eredeti törvény szerint december 1-től sms-ben is le lehetne jelenteni az alkalmi munkások adatait, viszont az előterjesztő szerint erre nincs szükség - és az indoklásból adódóan a feltételek sem adottak. Az indítványt jegyző fideszes Koszorús László ugyanis részben azzal indokolta javaslatát, hogy az sms-es bejelentési rendszer kifejlesztése többszázmillió forintba kerülne, azaz még nem történt meg, azaz december 1-én nem is indulhatna el a rendszer. Koszorús szerint ez nem is baj, mert az sms-nél egyszerűbb telefonos bejelentési lehetőséggel is csak a munkáltatók 1 százaléka élt.

Hétfőn fogadják el a népszámlálási törvény módosítását is, erről bővebben olvashat ebben a cikkünkben. Elfogadják a Lex Szapáryt, azaz a kormánytisztviselők jogállásáról szóló törvény módosítását is, melynek értelmében Orbán Viktor volt főtanácsadója annak ellenére is washingtoni nagykövet lehet, hogy már betöltötte 70. életévét.

Új költségvetésünk lesz 2009-re

Hétfőn tárgyalják a minisztériumok felsorolásáról szóló törvényhez és a rendészeti törvények módosításához benyújtott módosító javaslatokat is, és megkezdik az új ORTT, az NMHH jövő évi költségvetésének tárgyalását is. Szintén tárgyalják a 2009. és a 2010. évi költségvetési törvények utólagos módosítását is. Részletes vitával folytatódik a jövő évi költségvetést megalapozó törvények, a PSZÁF átalakításáról szóló törvény, egyes pénzügyi törvények, valamint az állami tulajdonú szakosított hitelintézetekre vonatkozó tövények tárgyalása.

Kedden a nők kedvezményes nyugdíja mellett a helyi önkormányzatokkal, illetve a polgármesteri tisztségről és az önkormányzati képviselők tiszteletdíjáról szóló törvények módosítását is tárgyalják, és folytatódik az egyes büntető tárgyú törvények módosításának vitája is.

A hét harmadik ülésnapja, az első decemberi ülésnap témája pedig a legújabb médiatörvénycsomag, illetve a kamionos előzést tiltó KRESZ-módosítás lesz.