MSZP: Selmeczi Gabriella nem ért a nyugdíjhoz

2010.11.28. 15:06 Módosítva: 2010.11.28. 16:01
A "tolvaj" kormány ellopja a fiatalok jövőjét azzal, hogy "lenyúlja" 14 havi magánnyugdíj befizetéseiket, megtakarításaikat és azok reálhozamának egy részét is - vélik a szocialisták.

Török Zsolt, az MSZP szóvivője szerint Selmeczi Gabriella, a miniszterelnök nyugdíjvédelmi megbízottja nem ért a nyugdíjakhoz. Török Zsolt hozzátette: a megbízott nem tudja, hogy milyen jövedelem után kell adózni, illetve mely bevételek adómentesek, ám szerinte azzal sincs tisztában Selmeczi Gabriella, hogy a jelenleg hatályos törvények szerint 20 év munkaviszony után mindenki nyugdíjjogosulttá válik.

A kormány adócsomagja a pályakezdő fiatalokat érinti a leghátrányosabban - mondta Török Zsolt. Az MSZP szóvivőjének számításai szerint egy átlagos szakképzett pályakezdő két év múlva havonta 15 ezer forinttal kap kevesebbet kézhez, mint jelenleg. A diplomás pályakezdőktől 2012-ben 10 ezer forinttal von el többet a kormány, mint 2010-ben, hogy ezzel "Orbán Viktor és társai bevételeit növelje".

Szavai szerint ez is a szombati MSZP-nagygyűlésen bejelentett petíció megindítására sarkallta a pártot. A petícióval a kormány figyelmét kívánták felhívni arra, "nem tehet meg mindent, nem foszthatja ki Magyarország polgárait" - mondta a szóvivő. A z "Időben szólunk" című petíció az Alkotmánybíróság jogkörének megsértéséről, az elbocsátásokról, a kiskeresetűeket hátrányosan, a gazdagokat előnyösen érintő adórendszerről, a devizahitelesek megsegítésének igényéről és a magántulajdon sérthetetlenségéről szól.