700 millió forint hiányzik a Miskolc Holdingnál

2010.11.29. 17:21 Módosítva: 2010.11.29. 19:57
A polgármester szerint 700 millió forint hiányt találtak a vizsgálatok a Miskolc Holding Zrt.-nél, ez pedig veszélyezteti a tagvállalatok működését. Az összes tagvállat vezetőjét lecserélik, átalakítják a felügyelőbizottságokat és egy teljesen új csapattal oldják meg a helyzetet.

Hétszázmillió forintnyi hiányt mutatott ki a miskolci városvezetés által indított vizsgálat a Miskolc Holding Zrt.-nél, ez az összeg hiányzik a holding tagvállalatainak működőképességéhez, mondta Kriza Ákos (Fidesz-KDNP), a város polgármestere.

Három területen indítottak átfogó vizsgálatot, hogy tiszta képet kapjanak a város és az önkormányzati tulajdonú cég valódi helyzetéről, mondta. Az egyik ilyen terület a hivatal, a másik a Miskolc Holding Zrt., a harmadik a települést érintő nagyprojektek kérdésköre.

Kriza Ákos azt mondta, hogy a holdingnál egy hónapja tizenegy könyvvizsgáló dolgozik napi 12 órában, és "ahány fiókot kinyitnak, annyi időzített bombára lelnek", ezek a "bombák" pedig mind a város működését veszélyeztetik.

Kriza szerint a köz vagyonával nyolc éve gazdálkodó szocialista városvezetés hatalmas pénzügyi hiányt halmozott fel a holdingban, azt pedig már félévkor lehetett tudni, hogy problémák lesznek a finanszírozhatóságban. Ennek az értéke mintegy 700 millió forint, ennyi hiányzik ebben az évben ahhoz, hogy a társaság tagvállalatai működőképesek maradjanak, mondta.

Szerinte mindezek ellenére a korábbi vezetés 18 milliárd forintos nagyságrendben újabb projekteket indított el, amelyek a városnak ötmilliárd forint kiadást jelentenek a jövőben. A Miskolc Holding Zrt. pedig - a korábbi irányítással - hatmilliárd forint hitelfelvételt tervezett erre az évre.

A polgármester szerint nyolc különböző jogcímen vettek fel egyéb juttatásokat a tagvállatok vezetői, prémium, hűségpénz, jutalom, költségtérítések, biztosítások formájában. Tizenhárom vezető esetében 166 millió forintot vettek fel állandó vagy eseti biztosításként, volt olyan vezető, aki egymaga 37 millió forintos biztosítást kapott. A számokból látható, hogy egy dolgot nem kerülhetett el a borsodi megyeszékhely: a válságkezelést, mondta Kriza Ákos.

Az említett okok miatt döntöttek úgy, hogy az összes tagvállat vezetőjét lecserélik, átalakítják a felügyelőbizottságokat és egy teljesen új csapattal oldják meg a helyzetet. Szakértői csoportokat hoznak létre, új irányokat jelölnek ki, de ebben a helyzetben már csak enyhíteni lehet a kárt, mondta a polgármester, aki hozzátette, megnevezik majd a felelősöket is.

Márkus Zsolt Endre, a Miskolc Holding Zrt. elnök-vezérigazgatója azt mondta, hogy teljes tagvállalati körben elrendelték a cégek vagyonleltárát, hogy tisztább képet kapjanak a gazdasági helyzetről. Mint mondta, a tagvállatok új vezetői december 1-jével kezdik meg a munkát.

Káli Sándor (MSZP) országgyűlési képviselő, korábbi polgármester, a szocialisták miskolci szervezetének elnöke az elhangzottakra reagálva azt írta, hogy a Miskolc Holding Zrt. tagvállalatai az elmúlt években jelentős fejlődést, eredményeket értek el. Mind a vállalatok, mind vezetőik jelentős szakmai elismeréseket nyertek el, milliárdos fejlesztéseket indítottak el, valósítanának meg, amennyiben "az új rezsim a szakmai kérdésekkel is hajlandó lenne foglalkozni".

Szerinte több vállalat esetében az "átvilágításnak nevezett színjáték" csak hétfőn indult el, de az igazgatóság már előző csütörtökön meghozta "ítéletét". Úgy véli, ezek az intézkedések veszélyeztetik a társaságok által biztosított alapvető szolgáltatásokat, a beindított fejlesztéseket, a közbiztonságot és a több mint háromezer dolgozó munkahelyét.  • Hírek
  • Hírek