Állami támogatás és adómentesség lovagoknak

2010.11.29. 14:33 Módosítva: 2010.11.29. 14:46
A kormány megállapodást köt a Szuverén Jeruzsálemi, Rodoszi és Máltai Szent János Katonai és Ispotályos Renddel. Az együttműködésre vonatkozó törvénytervezet szerint a Vatikán által elismert máltaiak a jövőben az egyházakhoz hasonló támogatást kapnak majd, és adót sem kell fizetniük. A megállapodás a lovagokra és a szeretetszolgálatra egyaránt vonatkozik.

A parlament előtt van a külügyminisztérium által beterjesztett törvényjavaslat, amely engedélyezi, a Szuverén Máltai Lovagrend és kijelölt szervezetei számára, hogy minden olyan nevelési-oktatási, kulturális, szociális, egészségügyi, katasztrófavédelmi tevékenységet elláthassanak Magyarországon, ami nem kizárólagosan az állami feladatnak számít.

A tervezet szerint a lovagokat és szervezeteiket a közfeladatok ellátásában való részvételért cserébe egyházi intézményfenntartóknak kell tekinteni, így rájuk is érvényesnek kell tekinteni az egyházak hitéleti és közcélú tevékenységének anyagi feltételeire vonatkozó jogszabályokat.

Ez alapján nekik is jár majd az állam által fizetett normatív hozzájárulás, valamint kiegészítő támogatás és jogosultak az szja egyszázalékos támogatásra is. A kormány térítésmentes ingatlanhasználatot, adó- és vámmentességet is biztosít a máltaiaknak.

Az alapmegállapodás egyelőre öt szervezetre vonatkozik, a Magyar Máltai Lovagok Szövetségére, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület, a Magyar Máltai Lovagok Alapítvány, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Alapítvány, valamint a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Iskola Alapítvány mellett azonban a Szuverén Máltai Lovagrend és az illetékes magyar hatóságok további „külön megegyezést” köthetnek.

Semjén Zsolt KDNP-elnök és miniszterelnök-helyettes 1998 óta a Szuverén Máltai Lovagrend nagykeresztes lovagja.

A lovagrend azonban jó kapcsolatokat ápolt a szocialistákkal is. 2009 elején a rend uralkodó nagymestere, Fra Matthew Festing a hazai jobboldal számos szervezetének megdöbbenésére nagykeresztet adományozott Szili Katalin házelnöknek és Gyurcsány Ferenc miniszterelnöknek. Fra Matthew Festing a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnak nyújtott kormányzati támogatással indokolta a kitüntetést.

A kazalnyi máltai lovagrend közül a Jeruzsálemi Szent János Szuverén Máltai Lovagrend Autonóm Perjelségeinek Szövetsége - ami nem azonos a cikkünk korábbi részében szereplő Szuverén Máltai Lovagrenddel - nem kapott kedvezményeket. Ennek a szervezetnek volt a lovagja a zárkában ülő Hunvald György volt MSZP-s hetedik kerületi polgármester, Bárándy Gergely MSZP-képviselő, Danielisz Béla, a párt budapesti frakcióvezető-helyettese, Perjési Klára, Gyula egykori MSZP-s polgármestere és Schmuck Andor is, igaz ugyanúgy szerepelt a listán jobbikos alapító és fideszes polgármester is.