Hó, ónos eső keseríti az úton lévők életét

2010.12.01. 09:25 Módosítva: 2010.12.01. 13:36
Az ország nagy részén ónos eső hullik, az utakat több felé jégpáncél borítja. A Nyugat-Dunántúl kivételével az egész országra narancsszínű riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Az Időkép oldalán percről percre követhetik az aktuális időjárási helyzet alakulását.

Akár 20 centiméternyi hó is hullhat az ország északi és északnyugati területein, így a fővárosban is szerdán; délután és este inkább ónos esőre lehet számítani, közölte Bozóki István, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa.

Elakadt kamiont mentenek a Bakonyban, a 82-es számú főút cseszneki emelkedőjén (Fotó: Nagy Lajos)
Elakadt kamiont mentenek a Bakonyban, a 82-es számú főút cseszneki emelkedőjén (Fotó: Nagy Lajos)

Az ország több pontján erősen havazik, az országon átvonuló mediterrán melegfront miatt a déli és a nyugati területeken délután inkább eső, ónos eső a jellemző. Budapesten napközben 5-10 centiméter hó hullhat, délután és este itt is ónos eső eshet. A hőmérséklet jelenleg mínusz 6 és mínusz 1 Celsius-fok között van, de ez a következő órákban emelkedni fog.

Az ország nyugati csücskét leszámítva, szinte mindenhol ónos eső esik.  Az Országos Meteorológiai Szolgálat a Nyugat-Dunántúl kivételével az egész országra narancsszínű riasztást adott ki. A meteorológiai szolgálat arra is felhívja a figyelmet, hogy országszerte lehet számítani egyes helyeken az erős szél miatt hóátfúvásokra.

Megcsúszott és árokba borult autónál Nagykanizsa határában (Fotó: Varga György)
Megcsúszott és árokba borult autónál Nagykanizsa határában (Fotó: Varga György)

Csütörtökön valamivel kevesebb csapadék várható, ezzel együtt magasabb lesz a hőmérséklet, pénteken megint havazásra és ónos esőre lehet számítani.

Közlekedési helyzet az utakon

Budapesten folyamatosan esik a hó, az utak burkolata vizes, havas. A közterületfenntartó munkagépei a fő és a tömegközlekedési útvonalakat folyamatosan takarítják, szórják. Több úton jégbordák alakultak ki, a forgalom jelentősen lelassult, elsősorban a bevezető utakon, sok helyen, többek között a Budakeszi úton elakadt, árokba csúszott gépkocsik okoznak forgalmi akadályt, torlódást.

Budapesten 94 munkagéppel, folyamatosan dolgozik a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. a hó eltakarításán és a síkosságmentesítésen. A Budapesti Városüzemeltetési Központ (BVK) szerdai közleménye szerint elsősorban a fő- és közösségi közlekedési útvonalakon, hidakon, felüljárókon, a kórházakhoz, egészségügyi intézményekhez, valamint a lakosság ellátását biztosító logisztikai bázisokhoz vezető útvonalakat takarítják, és további 450 hómunkás a gyalogátkelőhelyek, közjárdák, közlépcsők tisztítását végzi.

A közösségi közlekedésben nincs fennakadás Budapesten. A BVK mindazonáltal arra kéri a magánház tulajdonosokat, társasházak üzemeltetőit, hogy az ingatlanjaikhoz tartozó járdákat tisztítsák meg a hótól és síkosságmentesítsenek a gyalogos balesetek elkerülése érdekében, de a havat ne az úttestre tolják. A havazás miatt a Libegő nem működik.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. arra kéri a közlekedőket, hogy csak akkor keljenek útra, ha halaszthatatlan dolguk van, akkor is csak megfelelő műszaki állapotú és a téli közlekedésre alkalmas felszereltségű gépkocsikkal. Indulás előtt mindenképpen tájékozódjanak az utak állapotáról.

A társaság Útinform osztályának reggel 7 órai jelentése azt tartalmazza, hogy Vas, Zala, Veszprém, Somogy, Baranya, Fejér, Bács-Kiskun, Csongrád és Békés megyében havazik, havas eső esik, illetve szállingózik a hó, latyakosak, vizesek és nedvesek az utak. Vasvár, Körmend, Lenti és Nagykanizsa térségében, Ajka és Veszprém környékén, továbbá Marcali és Szántód közelében havas és hókásás a burkolat. Nagyatád és Szekszárd térségében pedig ónos eső miatt szórják a burkolatot, itt több szakaszon kell jegesedésre számítani.

A közútkezelő arra figyelmeztetett, hogy amíg nem áll el az ónos eső, nem tudnak eredményes munkát végezni, mert a csapadék lemossa a jégről a sót, mielőtt a só a jeget megolvasztaná. A cég szakemberei és munkagépei 12 órás váltott műszakokban, folyamatosan dolgoznak.

Teljes útzár van érvényben egy személyautó és egy kamion ütközése miatt a 4-es főúton Újfehértónál. A balesetben egy ember sérült meg könnyebben, a főút forgalmát a műszaki mentés idején a város belterületére terelik. A térségben nehezíti a közlekedést, hogy délelőtt a hó mellett ónos eső esett, utóbbi miatt csúszóssá váltak az utak.

A rédicsi átkelőt is lezárták a rossz időjárás miatt. A Vas Megyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint a Rédicsig eljutott kamionokat parkolókba terelik. Szerdán délelőtt a 86-os számú főúton Zalalövőnél több kamion is elakadt, ezért a Szlovénia felét tartó kamionokat már Szombathelyen és Körmenden félreállítják a rendőrök. Kamionsor áll a 82-es úton Cseszneknél is, ezért csak félpályán lehet közlekedni ezen a szakaszon. A kamionok a nagy hó miatt akadtak el az úton, amit a közútkezelő szakemberei jelenlegi is tisztítanak.

Győr-Moson-Sopron megyében szerdán délelőtt Győr és Győrszentiván között árokba csúszott egy autó, ezenkívül a 84-es út emelkedő szakaszán, valamint Nagycenknél a domboldalnál akadtak el kamionok. Veszprém megyében a 82-es úton a cseszneki szerpentinnél több kamion vesztegel a hó miatt, így egyelőre itt csak félpályán lehet haladni.

Több jármű elakadt, árokba csúszott Veszprém megyében szerda reggel a havas utakon. A térségben reggelre újabb 5-10 centiméteres hó esett. Bazsi belterületén egy kamion akadt el, Tapolcán egy személygépkocsi csúszott le az útról, a 8-as főúton Inotánál pedig szintén árokba borult egy autó.

Az Útinform tájékoztatása szerint az M3-s autópálya bal oldali pályaoldalon, a 142-es kilométernél baleset miatt sávelzárás van.

Vasút, Ferihegy

Egyelőre sehol sincs fennakadás a havazás miatt a vonatközlekedésben. Both Ferenc, a Mávinform ügyeletese elmondta, hogy csak kisebb, pár perces késések vannak a vasúton. Komolyabb, csaknem egy órás csúszás csak egy, Budapestről Pécsre tartó vonatot érintett, de azt sem a rossz idő miatt, hanem mert elromlott egy biztosítóberendezés a pusztaszabolcsi állomáson.

Ferihegyen sem okoz semmilyen fennakadást a havazás, mondta Hardy Mihály, a Budapest Airport Zrt. vállalati és közkapcsolati igazgatója. Tájékoztatása szerint egy nyolcvan járműből álló flotta takarítja folyamatosan a kifutókat, a gépeket pedig folyamatosan jégtelenítik. Mindössze egy Nagy-Britanniából érkező járatot kellett törölni, az ottani időjárás miatt. Délutánra ónos esőt várnak, ez azt jelenti, hogy söprés helyett karbamiddal szórják fel a kifutókat.