Orbánnál is tiltakoznak Geréb bebörtönzése ellen

2010.12.01. 16:37
Harminc külföldi orvos, kutató, szülész követeli egy petícióban Geréb Ágnes szabadon bocsátását, és az otthon szülés magyarországi jogi helyzetének rendezését. Geréb közel két hónapja börtönben van, előzetes letartóztatása miatt ügyvédei Strasbourghoz fordultak. Az egészségügyi államtitkárság dolgozik az otthon szülésről szóló jogszabálytervezeten, péntekre újabb egyeztetést hívtak össze a szakmai szervezetekkel.

Geréb Ágnes esete az egész világon híressé vált, jelentette ki szerdai sajtótájékoztatóján Lesley Page angol bába, szülész-nőgyógyász, igazságügyi szakértő, aki a Születésház Egyesület meghívására érkezett Magyarországra a napokban. A professzor, aki Angliában 1992-ben részt vett az ottani szülészeti eljárásrend kidolgozásában, annak tíz évvel későbbi felülvizsgálatában, és szerepe volt a kanadai szabályozás kialakításában is, azért jött, hogy felajánlja segítségét a magyar kormánynak az otthon szülés szabályozásában.

Az otthon szülés jogi helyzete több mint húsz éve rendezetlen Magyarországon. Bár kórházon kívül szülni nem tilos, nincs rögzítve, ki választhatja és ki nem a szülésnek ezt a formáját, mi a közreműködők felelőssége, milyen hátteret kell biztosítani, milyen jelentési kötelezettség áll fenn. Ráadásul az egészségügyi törvény szerint csak az segédkezhet a szülésnél, akinek engedélye van az ÁNTSZ-től, ilyen engedélyt azonban nem kaphatnak bábák. A kormány azután kezdett bele a szabályozás előkészítésébe, hogy október elején őrizetbe vették, majd előzetes letartóztatásba helyezték Gerébet.

Eddig egy egyeztetést tartott a témáról szakmai szervezetekkel az egészségügyért felelős államtitkár október 19-án. A második ilyen találkozó pénteken lesz, ekkor már egy megírt tervezetet vitatnak meg az érintettek. „Az a benyomásom, hogy fordulóponthoz érkezett ez a terület Magyarországon” – mondta Lesley Page, aki a napokban találkozott Budapesten fideszes országgyűlési képviselőkkel és Réthelyi Miklós nemzetierőforrás-miniszterrel is. „Igen figyelmesen és barátságosan fogadtak a kormányzati tisztviselők” – mondta az angol professzor, ugyanakkor megjegyezte: ellentmondást érez abban, hogy miközben ilyen pozitív változást lát, Geréb Ágnes, aki a folyamatot elindította, börtönben van.

Lesley Page-dzsel együtt összesen harminc külföldi orvos, szülész, kutató írta alá azt a petíciót, amelyben Geréb szabadon engedése mellett azt is követelik, hogy függesszenek fel minden bűnvádi eljárást bábák ellen egészen addig, amíg a szabályozás hatályba nem lép. Az aláírók közt van többek között Marsden Wagner is, aki tizenöt éven át volt a WHO nõk és gyerek egészségével foglalkozó szervezetének igazgatója, és akinek a szakvéleményét Geréb védői okirati bizonyítékként nyújtották be az orvos ellen folyó büntetőeljárásban.

A petíciót öt magyar politikusnak juttatják el: Orbán Viktor miniszterelnöknek, Martonyi János külügyminiszternek, Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkárnak, Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszternek, valamint Réthelyi Miklósnak.

A petíció aláíró tiltakoznak az ellen is, ahogyan Geréb Ágnessel a börtönben bánnak. Sérelmezik, hogy Gerébet bilincsben kísérték a bírósági tárgyalásokra, hogy tudomásuk szerint nem használhatja a könyvtárat, korlátozzák a kötelező mozgásidejét, és az is előfordult, hogy nem kapott gyógyszert.

Gerébet közel két hónapja, október 5-e óta tartják fogva. Azután vette őrizetbe a rendőrség, hogy a XII. kerületi Alma utcai Napvilág Születésházban megindult a szülés egy kismamánál, aki eredetileg csak tanácsadásra érkezett. Komplikációk léptek fel, az újszülöttet újra kellett éleszteni, majd mentő vitte kórházba. Gerébet emiatt foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetéssel gyanúsították meg, de kuruzslás gyanújával is folyik ellene eljárás. A Fővárosi Bíróság múlt heti, fellebbezést elutasító döntése értelmében leghamarabb január 8-án szabadulhat. Ügyvédje a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult, mert szerinte jogsértő volt védence októberi őrizetbe vétele, majd előzetes letartóztatása.

Amellett, hogy Geréb előzetes letartóztatásban van, jelenleg öt bába áll büntetőeljárás keretében bíróság előtt, mondta a szerdai sajtótájékoztatón a Születésház Egyesület jogásza, Bodrogi Bea. Lesley Page és a petíció többi - angol, amerikai, holland, dán és ausztrál - aláírója szerint mindez az otthon szülés kriminalizációját jelenti.