Polt Péter: Erősödik a jogállamiság

2010.12.01. 14:32 Módosítva: 2010.12.01. 14:55
Az interpellálhatóság nem segítette a jogállami értékek megőrzését - állította a legfőbbügyésznek-jelölt Polt Péter szerdán a bizottsági meghallgatáson.

A jogállamiság erősödésének nevezte Polt Péter szerdai bizottsági meghallgatásán azt a parlamenti döntést, hogy az országgyűlési képviselők nem interpellálhatják a legfőbb ügyészt. A legfőbb ügyész posztjára jelölt Polt Péter Harangozó Tamás (MSZP) kérdésére elmondta, hogy az Alkotmánybíróság szerint a legfőbb ügyész interpellálhatósága nem egyeztethető össze az ügyészség független státuszával.

Polt Péter szerint az Alkotmánybíróság egyik 2004-es határozata, ami a legfőbb ügyész alkotmányjogi helyzetével foglalkozik, kitér az interpellációra is, ebből pedig kiolvasható, hogy az nem egyeztethető össze a független státusszal.

Ötven ügyész kéne

Budai Gyula (Fidesz) a meghallgatáson arra volt kíváncsi, mit tervez a korrupciós eljárások felgyorsítása érdekében. Polt Péter egyetért azzal, hogy fel kell gyorsítani ezeket az ügyeket, és el kell jutni a végükre, vagyis meg kell állapítani, történt-e bűncselekmény vagy sem. Ehhez jó alapnak nevezte azt a módosító indítvány, amely 50 főt adna erre a területre az ügyészségnek.

Nagyon lelassítja az ilyen ügyek felderítését, hogy gyakran megjelenik bennük a "külföldi szál". Ezért elengedhetetlennek nevezte a nemzetközi együttműködés javítását, de fejleszteni kívánja az kooperációt a titkosszolgálati módszereket alkalmazó szervezetekkel és a rendőrséggel. A Központi Nyomozó Főügyészségnél külön egységet tervez létrehozni a korrupciós ügyek kezelésére.

Politikamentes ügyészség

Arra a kérdésre, hogyan kívánja garantálni az ügyészség politikamentességét, hangsúlyozta: az ügyészség ma is politikamentesen dolgozik, így dolgozott 2000 és 2006 között, és így dolgozik az általa vezetett főosztály is. Ez a kérdés 1995 és 2000 között soha nem merült fel. Polt Péter kiemelte, hogy a bíróságok szerint is megalapozatlan, hogy elfogult lett volna az ügyészség, ennek alátámasztására a Legfőbb Ügyészség által indított személyiségi jogi perek ítéleteiből idézett.

Schiffer András (LMP) kérdésére kifejtette: maga is súlyos problémának tartja, hogy nyomozati iratok kerülnek ki a sajtóhoz még a vádemelés előtt. Az ügyészség nem tudja megakadályozni, hogy például a védőtől kikerüljenek az iratok a sajtóhoz, bár nem vitatta, hogy vannak olyan dokumentumok is, amik az ügyészségtől származnak. Polt partner lenne abban, ha a jogalkotó külön törvényi tényállást alkotna ezekre a helyzetekre.

Schiffer András kérdésére, hogy miért nem indít az ügyészség hivatalból nyomozást, ha bármely közhatalmi szervvel kapcsolatban hivatali visszaélésről vagy korrupcióról szóló sajtóhírek jelennek meg, Polt Péter azt válaszolta: ha az újságban megjelenő dokumentumok alapján megállapítható a bűncselekmény elkövetésének gyanúja, akkor az ügyészség hivatalból vizsgálatot indít, azonban egy újságcikkben nem szoktak ilyen jellegű bizonyítékok lenni.

Ha elnyeri a legfőbb ügyészi posztot, Schiffer András országgyűlési képviselőként fordulhat hozzá, és megígéri, hogy ezt a kérdést az ügyészi szervezet megvizsgálja.

Felelősségre vonás

Staudt Gábor (Jobbik) arra volt kíváncsi, tervezi-e azoknak az ügyészeknek a felelősségre vonását, akik 2006 őszén megalapozatlanul emeltek vádat. Polt Péter közölte: ha megválasztják, az összes ezzel kapcsolatos jelentést áttanulmányozza, és amennyiben szükséges, újra megvizsgálják a kérdést.

Az természetes, hogy ha felvetődik egy ügyész felelőssége törvénysértésért, akkor ezért felelősségre vonás is jár - mondta.

Schmitt Pál köztársasági elnök múlt pénteken Kövér László házelnöknek írt levelében javasolta, hogy az Országgyűlés Polt Pétert válassza legfőbb ügyésszé. Az államfő döntése előtt egyeztetett a parlamenti pártok képviselőivel, valamint tárgyalt Kovács Tamás legfőbb ügyésszel és a posztot korábban betöltő Polt Péterrel és Györgyi Kálmánnal.