Sikkasztással is vádolják a Zrínyi volt rektorát

2010.12.01. 09:33
A hivatali befolyással való visszaéléssel gyanúsított Szabó János a vádhatóság szerint a Honvédkórház sikkasztási ügyében is benne volt.

A katonai ügyészség újra indítványozta Szabó János, a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem (ZMNE) volt rektorának előzetes letartóztatását, a bíróság viszont ezt elutasította - tudta meg a Magyar Nemzet. A nyugdíjas honvéd dandártábornok ellen hivatali befolyással való üzérkedés vádjával folyik eljárás egy 2009-es ügy miatt, de a vádhatóság szerint ezen kívül egy sikkasztási ügybe is belekeveredett.

A Magyar Nemzet információja szerint a Honvédkórház volt főorvosának, F. Józsefnek a sikkasztási ügyében merült fel a neve. Úgy tudják, hogy az ügy elkövetője maga Szabó János lehetett, a ZMNE ugyanis tagja volt annak a konzorciumnak, ami közel félmilliárdos állami támogatást kapott egy katonai gyorsdiagnosztikai labor kiépítésére. F. József a legutóbbi hírek szerint éhségsztrájkot folytat, mert tagadja, hogy felbujtó lett volna a sikkasztási ügyben. Ügyvédje a Nemzetnek elmondta, fellebbeznek az ellen a döntés ellen, ami elrejtőzés és bűnismétlés miatt meghosszabbította védence letartóztatását.

Szabó János volt rektort azzal vádolja az ügyészség, hogy tavaly két társával elhatározta: a DHL Magyarország egyik divíziójának vezetőit valótlan állításokkal félrevezetik azért, hogy a cég szerződést bontson biztonsági cégével és szerződést kössön az egyikük ismeretségi körébe tartozó másik céggel. Az ügy miatt Szabó Jánost már előzetes letartóztatásba helyezték, de a Fővárosi Bíróság másodfokú végzése alapján ezt megszüntették, és vádemelési javaslattal éltek ellene.