Eltávolítják Doktor Sándor pécsi szobrát

2010.12.02. 21:49
Elbontják Doktor Sándor pécsi köztéri szobrát az orvos első világháborút követő közéleti szereplése miatt. a szobor eltávolíttatásáról csütörtöki ülésén határozott a baranyai megyeszékhely közgyűlése. A Nagy Jenő utcában 1978-ban felállított egész alakos bronzszobrot a városi vagyonkezelő Pécs Holding Zrt. telephelyén helyezik el.

Az indoklás szerint Doktor Sándor (1864-1945) a pécsi Bábaképző Intézet egykori igazgatója volt, de orvosi tevékenysége melletti aktív közéleti és politikai szerepvállalása, annak szellemisége "aligha egyeztethető össze a mai magyar alkotmányos berendezkedés alapeszméivel".

Doktor Sándor egész alakos bronzszobra, Vilt Tibor szobrászművész alkotása Pécsett, a Nagy Jenő utcában. (Fotó: Kálmándy Ferenc)
Doktor Sándor egész alakos bronzszobra, Vilt Tibor szobrászművész alkotása Pécsett, a Nagy Jenő utcában. (Fotó: Kálmándy Ferenc)

Az előterjesztő – Nagy Csaba fideszes alpolgármester – szerint Doktor Sándorra nagy hatással voltak az internacionalista és bolsevista tanok, az első világháború után a pécsi Nemzeti Tanács elnöke lett. Pécs szerb megszállásának idején az ő közreműködésével kiáltották ki a baranyai magyar-szerb köztársaságot – amely a trianoni békedekrétummal ellentétesen – elszakította volna a várost Magyarországtól.

DPECS20101203004

Doktor Sándor törekvését saját menekülésének elősegítése és a mecseki szénbányákra vonatkozó, szerbeknek tett gazdasági ígéretek motiválhatták – írta Nagy Csaba.

Az alpolgármester utalt arra, hogy a pécsi önkormányzat közvetlenül a rendszerváltás után Hungária utcává nevezte át a Doktor Sándorról elnevezett utcát, kifejezve az új demokratikus berendezkedéssel együtt járó értékrend- és szemléletváltozást.

A politikus úgy vélte, hogy a városvezetés akkor jár el következetesen, ha kissé megkésve bár, de a Doktor Sándort ábrázoló köztéri szobrot is eltávolíttatja. Ehhez Vilt Tibor szobrászművész örököse is hozzájárult.

A Jobbik parlamenti frakciójának egyik tagja a nyáron kezdeményezte Doktor Sándor szobrának eltávolítását, de akkor a kulturális bizottság fideszes többsége nem engedte a javaslatot tárgysorozatba venni, azt javasolták, hogy a helyi önkormányzatnál próbálkozzanak.

Doktor Sándor életművéről itt olvashatnak részletesen>>>