Hetven éve nem volt ennyi csapadék

2010.12.03. 13:14 Módosítva: 2010.12.03. 13:15
A talajok már teljesen telítettek, nem tudnak több csapadékot befogadni, így csapadékos időjárás esetén rendkívüli belvízre kell számítani, közölte az Országos Műszaki Irányító Törzs.

A decemberi átlagcsapadék nyolcvan-kilencven százaléka már az első három napon leesett. Így a következő két hónapban még átlagos mennyiségű csapadék esetén is jelentős mértékben kell számolni belvízzel, ami nemcsak a mezőgazdasági, hanem a belterületeket is erőteljesen érinti.

A csütörtökön lehullott csapadék miatt a belvízzel borított területek nagysága ugrásszerűen megemelkedett, jelenleg mintegy 168 ezer hektár áll víz alatt. Az északi területeken a hótakaró, a déli részeken pedig az átázott talaj, a területek bejárhatatlansága miatt nehéz a belvíz felmérése. A teljesen átitatott, mezőgazdasági művelésre alkalmatlan terület ennek akár a kétszerese is lehet.

Már hetvenöt településen védekeznek

Tíz környezetvédelmi és vízügyi igazgatóság területén, 54 szakaszon van érvényben belvízvédelmi készültség; 17 szakaszon elsőfokon, 32 szakaszon másodfokon és öt szakaszon (Zala, Kis-Balaton, Hortobágy-Berettyó és a Hármas-Körös mentén) harmadfokon védekeznek.

Hetvenöt település védekezik belvízvédelmi készültség elrendelése mellett, hat településen (Csanádpalota, Báránd, Csökmő, Kamut, Körösladány, Telekgerendás) harmadfokú készültség van érvényben.

A fagy átmenetileg enyhítheti a belvízveszélyt, de a hó olvadásával ismét jelentős területek elöntésével kell számolni.

Az árvízvédelmi helyzet valamelyest javult. Jelenleg már csak elsőfokú készültség van érvényben, a Zagyván mintegy kilencven, a Tápión pedig tizenegy kilométer hosszon. A Sajó, a Zagyva, az Ipoly mindenhol apad. Ennek köszönhető, hogy a közvetlen árvízveszély elmúltával az Országos Műszaki Irányító Törzs koordinálásával a védekező vízügyi igazgatóságok erőforrásokat tudtak átcsoportosítani a belvízvédekezésre.

Közel az ezer milliméter

"Hetven éve nem mértek ekkora csapadékot hazánkban" - olvasható az Országos Műszaki Irányító Törzs közleményében. Az idén országosan 943 milliméter csapadék hullott, ami több mint hatvan százalékkal haladja meg a sokéves, 581 milliméteres átlagot.