Nem árverezik el, csak zár alá vették Bakonyi ingatlanjait

2010.12.03. 15:37
Egyelőre mégsem árverezik el Bakonyi Zoltán, a Mal Zrt. vezérigazgatója tulajdonában lévő ingatlanokat. Kahler Frigyes, a Veszprémi Városi Bíróság szóvivője pénteken arról tájékoztatta az MNO-t, hogy csupán biztonsági zár alá vették azokat.

Bakonyi vagyonának zár alá vételéről október végén döntött a bíróság, majd a fellebbezési határidő lejártával a bírósági végrehajtó megkezdte az ingatlanok zár alá vételét. A Magyar Nemzet korábban úgy értesült, hogy elkezdik az ingatlanok értékesítését is.

Mint a bírósági szóvivő elmondta, a végrehajtó átvezette az ingatlannyilvántartási lapokra is a zár alá vételt, ami biztosítja, hogy ne lehessen elidegeníteni az esetlegesen megítélt kártérítés fedezetét. A vagyonelemek elárverezésére csak a jogerős döntés után kerül sor, a megítélt kártérítés erejéig. „Amennyiben mondjuk készpénzben kifizetné az összeget, úgy minden ingatlana visszakerülne a tulajdonába” – tette hozzá a szóvivő.

A Magyar Nemzet birtokába jutott lajstromon több mint tíz ingatlan szerepel. Ezek közül négy a fővárosközeli Solymáron, kettő Bicskén, egy a Pest megyei Nyáregyházán, egy major a Veszprém megyei Porván, egy másik ingatlan pedig a Fejér megyei Csóron található. Ezenkívül Bakonyi a fővárosban egy III. kerületi lakás 3/5 tulajdonrészével, valamint a II. kerületben egy tizenegy hektáros erdő és szántó egy részével is rendelkezett. Az ingatlanokra vonatkozó információnkat Kahler Frigyes sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta.

Az esetleges értékesítésből befolyó összeg a bejelentett polgári igényeket fedezi. Kahler emlékeztetett: az állam részéről eddig tízmilliárd, a lakosság oldaláról ötvenmillió forint kárigény fogalmazódott meg, azt a szóvivő viszont nem tudta megmondani, hogy az ingatlanok értékesítéséből befolyó összeg a kárigények mekkora hányadát fedezheti.

Bakonyit tömegszerencsétlenséget okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségével gyanúsítják a vörösiszap-katasztrófával összefüggésben.