Nem kapnak 13. havit a közjogi méltóságok

2010.12.03. 12:27 Módosítva: 2010.12.03. 12:27
A közjogi méltóságok tizenharmadik havi juttatásának eltörlését kezdeményezi a parlamentnek beterjesztett törvényjavaslatában Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője.

A köztársasági elnök, a miniszterelnök, az Országgyűlés elnöke, az Alkotmánybíróság elnöke és a Legfelsőbb Bíróság elnöke tiszteletdíjáról és juttatásairól szóló törvény módosítását kezdeményező előterjesztés indoklásában a kormánypárti politikus rámutat arra, hogy a felsorolt közjogi méltóságok minden naptári évben külön juttatásként egyhavi tiszteletdíjra jogosultak.

A közszférában foglalkoztatott polgárokat a jelenleg hatályos jogi szabályozás alapján - a közjogi méltóságokéhoz hasonló jellegű - tizenharmadik havi illetmény nem illeti meg, teszi hozzá a frakcióvezető.

Lázár János azt írta: a Fidesz politikájának "egyik legfontosabb alappillére a szolidaritás, mely alapelv maradéktalan megtartása, valamint a Nemzeti Együttműködés Programjában szereplő hiteles, a választópolgárok bizalmára épülő őszinte kormányzás megteremtésének célja indokolttá teszik a köztársasági elnök, a miniszterelnök, az Országgyűlés elnöke, az Alkotmánybíróság elnöke és a Legfelsőbb Bíróság elnöke plusz egyhavi juttatásának eltörlését".