Gyerekgázolás után lincshangulat

MTI/Index
2010.12.04. 21:05
Két szánkózó kisgyereket ütöttek el szombaton a Nógrád megyei Bercelen, a hét- és nyolcéves gyerekek életveszélyesen megsérültek. A helyszínen lincshangulat alakult ki, a faluban a közrendet állandó rendőri jelenléttel biztosítják.

A hétéves kisfiú és a nyolcéves kislány szánkóval csúszott egy autó elé, a jármű több méteren keresztül tolta őket maga előtt. Az autót egy 43 éves szandai nő vezette. A helyszínen összegyűlt mintegy 50 fős tömeg körében lincshangulat alakult ki, ennek során egy, a balesetben nem érintett, arra haladó autó vezetőjét egy ember ököllel megütötte, egy másik pedig az autóját rongálta meg.

Az utóbbi autó vezetője, egy 33 éves galgagutai férfi az elsődleges adatok alapján könnyű sérüléseket szenvedett. A baleset körülményeit a főkapitányság balassagyarmati közlekedési alosztálya vizsgálja, míg az elkövetett egyéb bűncselekmények vonatkozásában a balassagyarmati kapitányság indított büntetőeljárást.

A helyszínre kiérkező rendőrök a jogsértéseket megszüntették, és megakadályozták a további jogsértések lehetőségét. A közrend és közbiztonság fenntartásáról a rendőrök a későbbiekben is állandó rendőri jelenléttel gondoskodnak.

A garázdasággal gyanúsítható két helyi lakos jelenleg ismeretlen helyen tartózkodik, a rendőrség megkezdte felkutatásukat.

Olaszliszka után négy évvel

A Bercelben történtek nyomokban emlékeztetnek a 2006. október 16-i olaszliszkai lincselésre. Akkor a helyiek – alaptalanul – azt hitték, hogy egy kislányt elütött egy autó, és a kialakult lincshangulatban a sofőrt a kocsiban ülő gyerekei szeme láttára agyonverték. Mind a nyolc vádlottat letöltendő szabadságvesztésre, közülük hármat életfogytiglani börtönbüntetésre ítéltek. A bíróság szerint az elkövetők nem hirtelen felindulásból cselekedtek.