Könnyebben válhatnak meg a köztisztviselőktől

2010.12.06. 01:10
Egyszerűbben válhatnak majd meg a köztisztviselőktől a jövőben a hivatalok, melyek vezetői rugalmasabban állapíthatják meg beosztottaik béreit. Közalkalmazottakat a jövőben csak határozott időre, legfeljebb öt évre lehet vezetőnek kinevezni.

Tovább egyszerűsíti a köztisztviselők felmentésének és közszolgálati jogviszonyuk megszüntetésének szabályait a kormány. A köztisztviselők, illetve a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény módosítása ugyan egyéni képviselői indítványra történik, de mert a javaslatot olyan prominens fideszesek jegyzik, mint Kósa Lajos és Tarlós István, kétségünk sem lehet felőle, hogy az elképzelés tükrözi a kormányzat szándékait.A köztisztviselők jogállásáról szóló törvény módosítása alapján a közszolgálati jogviszonyt akkor is meg lehet szüntetni, ha a munkáltató közigazgatási szerv jogutód nélkül megszűnik, vagy ha "a vezetői megbízás visszavonását követően a köztisztviselő más köztisztviselői munkakörben való továbbfoglalkoztatására nincs lehetőség". A felmentést indokolni kell, ebben a munkáltatónak kell bizonyítania, hogy "a felmentés indoka valós és okszerű".

A könnyebb felmentésért kárpótolja köztisztviselőket, hogy a módosítás alapján a hivatali szerv vezetője saját hatáskörben a köztisztviselői bértábla alapján járó illetményt legfeljebb 30 százalékkal megemelheti, vagy legfeljebb 20 százalékkal csökkentheti. Az önkormányzatoknál pedig a kimagasló teljesítményt nyújtó köztisztviselőknek a szabályoktól eltérő személyi illetményt állapíthatnak meg.

Ugyancsak az önkormányzatokat érintő módosítás, hogy a tízezer lakosnál nagyobb települések önkormányzatai, valamint a megyei, fővárosi önkormányzatok a főjegyzői, jegyzői, aljegyzői kinevezésen túl további vezetői megbízásokat is adhatnak.

A közalkalmazotti törvény módosításával pedig visszaállnának a 2009. előtti szabályozásra, mely szerint a közalkalmazott magasabb vezetői illetve vezetői beosztásából eredő feladatait a kinevezés szerinti munkaköre mellett látja majd el. A vezetői és magasabb vezetői megbízatásokat a jövőben határozott, legfeljebb öt éves időre adhatják majd ki.

A parlament hétfőn kezdi tárgyalni a törvénymódosításokat, amelyeket várhatóan még idén elfogadnak.