Kötelező lesz a szondáztatás

2010.12.06. 07:06
Júliusig valamennyi járőr autóját elektronikus szondákkal szereli fel a rendőrség, és minden közúti ellenőrzés alkalmával kötelező lesz a sofőrök szondáztatása, írja a Népszabadság.

A Népszabadság értesülése szerint a rendőrség a jövő év közepén végleg kivonja a rendszerből a Spiratest alkoholkimutató indikátorcsövet, és áttér az elektronikus légalkoholszondák kizárólagos alkalmazására.

Addigra a tervek szerint valamennyi járőrautó kötelező tartozéka lesz egy-egy elektronikus szonda, és előírják majd a rendőröknek, hogy minden intézkedéskor – még egy rutinszerű gépjármű-ellenőrzés alkalmával is – meg kell szondáztatniuk az igazoltatott gépjárművezetőket.

Az intézkedés oka egyfelől az, hogy a Spiratest szondák alkalmazása meglehetősen költséges és a mérések sem kellően megbízhatók, másfelől pedig továbbra is túlságosan magas az ittasan okozott személyi sérüléses és halálos kimenetelű balesetek aránya Magyarországon.

A rendőrség a nulla tolerancia 2008 januári bevezetése óta 22 321 jogosítványt vett el a helyszínen az ittas vezetésen ért autósoktól, a részegen balesetet okozó sofőrök aránya még mindig tíz százalék felett van.