Megválasztják az új Polt Pétert

2010.12.06. 01:09

Nagy lendülettel folytatja munkáját hétfőn a parlament, kiigazítják a tavalyi és az idei költségvetést, megalapozzák a jövő évi költségvetést és megválasztják, immár kilenc évre, az új legfőbb ügyészt, aki egyáltalán nem új, sőt, régi ismerős, Polt Péter, akit már a Fidesz már első kormányzása idején is legfőbb ügyésznek választott.

A hétfői ülés a szokásos rend szerint a napirend előtti felszólalásokkal - ezekről csak hétfőn, a parlamenti közvetítés legelején tudunk részleteket közölni -, interpellációkkal és kérdésekkel kezdi meg a munkáját.

Lesz Márai-program

A nap első interpellációja a szocialista Simon Gáboré, aki a "miniszter úr bejelentéseinek gazdasági hatásairól" kérdezi majd Matolcsy nemzetgazdasági minisztert. Simon a múlt héten élvezetes párbajt vívott Orbán Viktorral az azonnali kérdések órájában, élvezetesebbet, mint Gyurcsány és Orbán. Másodikként L. Simon László végre elmondhatja a harmadik hete a programban lévő, de eddig mindig csak nyolcadik helyen jegyzett interpellációját a Márai-programról, amely ezek szerint mégsem szűnik meg. A program keretében a Bajnai-kormány tízmilliárd forintot szánt könyvtárfejlesztésekre, ezt azonban a nyáron Orbánék leállították.

Harmadikként a jobbikos Lenhardt Balázs kérdezi Réthelyi nemzetierőforrás-minisztert arról, hogy a borsodi gyerekerőszakolás fényében mit gondol a hazai gyermekjóléti rendszer működéséről. Őt a második kormánypárti öninterpelláló követi, Nagy Andor az iskolatej-program iránt érdeklődik, tehát mindenki megnyugodhat, lesz iskolatej. Az elempés Kaufer Virág és Jávor Benedek a tököli reptér tervezett fejlesztése ügyében interpellálja majd Felleghy Tamás nemzeti fejlesztési minisztert. A tököli repteret kereskedelmi légikikötővé fejlesztenék fideszközeli üzleti körök, figyelmen kívül hagyva, hogy a repteret körbenőtték a környező települések, márpedig az nem jó, ha az ember feje fölött negyven méterrel légi forgalom zajlik.

Hatodikként a szocialista Garai Levente a hónapok óta fizetésképtelen Ganz.Röck munkásai érdekében szólal fel, míg párttársa, Szűcs Erika arra kíváncsi, hogy vajon a családi adókedvezményt is az iskolalátogatáshoz kötné-e a kormány, mint a segélyt.

Nem sikerült spórolniuk

Az interpellációkat követően elsőként az új médiafőhatóság, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, valamint a Médiatanács költségvetéséről döntenek. Bár a közszolgálati médiák felügyeleti szerveinek, valamint az NHH és az ORTT összevonásának indokaként is szerepelt a költségcsökkentés, ez olyannyira nem sikerült, hogy a személyi kiadások ötmilliárd forintról nyolcmilliárd forintra nőnek, az eddig nyereséges hírközlési felügyelet pedig jövőre kétmilliárdos állami támogatásra szorul majd, tehát az első évben rögtön ötmilliárdot bukik az állam a nagy spóroláson.

Második napirendi pontként módosítják a 2009. évi (!) költségvetést. A tavalyi költségvetési törvény egyik rendelkezése szerint azok az önkormányzatok, amelyek a jövedelemkülönbség mérséklés során beszámítással érintettek, beszámítási összegük 35 százalékát visszaigényelhették volna a költségvetéstől 2011-ben. A módosító javaslat szerint ezt mégsem tehetnék meg.

Lekönyvelik a telekomadót

Módosítják a 2010. évi költségvetést is, Nyikos László számvevőszéki és költségvetési bizottsági elnök javaslatának indoklása szerint "az előző kormány felelőtlen és átgondolatlan költségvetés-politikájának következményeként" a távközlési különadóból befolyó bevételt a költségvetés általános tartalékának emelésére kell fordítani, hogy tartható legyen a hiánycél.

A rendészeti tárgyú törvények módosításával megbontják a Rendőrség eddigi egységes szervezetét és három egyenrangú, a belügyminiszter alá rendelt rendőri szervet hoznak létre, a hagyományos értelemben vett rendőrséget, a Terrorelhárítási Központot és a belügyminisztérium alárendeltségébe tartozó rendőri és titkosszolgálati szervek belső ellenőrzését végző Nemzeti Védelmi Szolgálatot. Ez utóbbi és a terrorelhárítás széles jogköröket kap, adott esetben bírói engedély nélkül is megfigyelhetnek rendőröket vagy állampolgárokat. A törvény változásairól bővebben ebben a cikkünkben olvashat.

Változások az agráriumban

8-10. napirendi pontként az agrárgazdaságot szabályozó törvények módosításához benyújtott módosító javaslatokról szavaznak. Font Sándor agrárpiaci rendtartási javaslata szerint a vállalásaikat vis maior miatt teljesíteni képtelen gazdálkodók a jövőben nem lesznek kötelezhetőek a szerződésben vállalt kötelezettségeik teljesítésére, ennek a termelők nyilván örülnek, a felvásárlók nyilván nem. Az agrárkamarai rendszer új szervezeti és működési feltételeinek kialakításáról szóló törvénymódosítást többszöri olvasásra sem sikerült felfognunk, az érdeklődők itt elolvashatják.

Ugyanezt mondhatjuk el a mezőgazdasági, agrár-vidékfejlesztési, valamint halászati támogatásokhoz és egyéb intézkedésekhez kapcsolódó eljárás egyes kérdéseiről szóló törvény módosításáról, amit itt olvashatnak el.

Megvédik az adatokat

Szavaznak a nemzeti adatvagyon körébe tartozó állami nyilvántartások fokozottabb védelméről szóló törvényjavaslathoz benyújtott módosító indítványokról is. Az új törvény lényege, hogy az állami nyilvántartásokban szereplő védett adatokat a jövőben csak állami intézmények kezelhetnék, így biztosítva ezen adatok védelmét.

Elfogadják a minisztéiumok felsorolásáról szóló törvény módosításával összefüggésben szükséges törvénymódosításokat is. Ez nem egy nagy etvasz, az országnak új kormányszerkezete van, ehhez kell igazítani a jogszabályokat is.

Szavaznak az egyes büntető tárgyú törvények módosításáról szóló törvényjavaslat módosító indítványairól is. A módosítás főleg technikai-jogharmonizációs jellegű, egyrészt uniós kötelezettségvállalásokat teljesít, másrészt a Btk. legutóbbi módosításával összhangban módosítja a vonatkozó jogszabályokat. Így rendezik a szabadságvesztés részbeni felfüggesztésének szabályait, illetve meghatározzák a csekély mennyiség fogalmát azoknál a kábítószereknél, amelyeknél ennek hiányában eddig az volt a mértékadó, hogy élettani hatásuk hogy viszonyul 0,9 gramm morfin, vagyis a halálos adag élettani hatásához. Erre olyan kábítószerek esetén van szükség, melyeknek nincs halálos adagja, így a jelenlegi szabályozás szerint bármennyi csekély mennyiségnek számítana. Ilyen például a pszilocibin tartalmú halucinogén gomba is.

Nyugdíjreform, PSZÁF-törvény

A módosító javaslatok tárgyalásával folytatódik a nyugdíjreformnak becézett magánnyugdíjpénztári einstand vitája, ahogy a 2011. évi költségvetést megalapozó törvények vitája, illetve a PSZÁF-ről szóló törvényjavaslat vitája is. Ez alapján a PSZÁF a korábbi felügyeleti funkciója mellé szabályozási szerepet is kap, ennek keretében a felügyelet vezetője rendeletet is alkothat majd. A PSZÁF maga pedig alkotmányos szervvé válik. Tárgyalják az egyes pénzügyi törvények, illetve az egyes állami tulajdonú szakosított hitelintézetekre vonatkozó törvények módosításáról szóló javaslatokhoz benyújtott módosító indítványokat is.

A pénzügyi-gazdasági blokkotegy igazi kuriózum, ellenzéki törvényjavaslat tárgyalása követi. A jobbikos Szilágyi György javaslatára Grosics Gyula és Buzánszky Jenő annak ellenére a Nemzet Sportolói lehetnének, hogy a törvény szerint ilyenből csak 12 lehet.

Tovább egyszerűsítik a köztisztviselők kirúgását

Ezután megválasztják az új Polt Pétert, majd megkezdik a köztisztviselők és a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvények módosításának vitáját. Kósa Lajos, Tarlós István és Kovács Zoltán fideszes képviselők javaslata alapján a jövőben egyszerűbb lesz megszüntetni a köztisztviselők és közalkalmazottak jogviszonyát, cserébe nagyobb rugalmasságot biztosítanának az illetmény megállapítására - azaz a köztisztviselők magasabb béreket kaphatnak.

Apróbb, technikai módosításokat kezdeményeznek az önkormányzatokról és a polgármesteri tisztségről szóló törvényben, valamint megkezdik a bíróságok hatékony működését és a bírósági eljárások gyorsítását célzó, pénteken pénteken benyújtott törvényjavaslat tárgyalását is. A javaslatot a következő héten tervezzük feldolgozni.

Vita vita hátán

Még hétfőn lefolytatják a nők negyven év utáni nyugdíjazásáról szóló törvényjavaslat, illetve a honvédségi és az egészségügyi törvények módosításáról szóló javaslatok részletes vitáját. A honvédségi törvény változásairól bővebben ebben a cikkünkben olvashat.

Kedden folytatják a 2011. évi költségvetés vitáját, a médiatörvény vitáját, valamint megkezdik a cégjogi törvény, a társasházi törvény illetve a szociális, gyermekvédelmi, családtámogatási, fogyatékosügyi és foglalkoztatási törvények módosításának általános vitáját.