Bandaháborúsdi a LMP választmányában?

2010.12.09. 11:19
A napokban lemondott LMP-s országos választmányi tagságáról Scheiring Gábor parlamenti képviselő. Scheiring levélben tudatta párttársaival: a továbbiakban nem kíván baloldalinak beskatulyázva részt venni a testület „törzsi logika” által vezérelt vitáiban. A képviselő helyét az korábban póttagnak választott Karácsony Gergely veszi át.
Scheiring Gábor
Scheiring Gábor

A választmány súlyos normákat sértett meg, törzsi logika által vezérelve méltatlan helyzetbe hozott embereket, destruált és bénított előremutató kezdeményezéseket – írta hétvégén elküldött levelében Scheiring Gábor LMP-s országgyűlési képviselő. Scheiring, a párt alapító tagja és XVIII. kerületi képviselője az ellentétek miatt lemondott ov-tagságáról.

Az LMP-ben tizenhárom tagú országos választmány működik, ez a testület látja el a párt politikai vezetését. Tagja Schiffer András frakcióvezető is.

Scheiring szerint a választmányban az utóbbi hónapokban megváltozott a légkör, a tagság „konzervatív” és „baloldali” tömbre szakadt. Ebben a légkörben született az a személyi döntés, amely végül kiváltotta Scheiring lemondását: a választmány konzervatívjai leszavazták Tordai Bence delegálását a stratégia-előkészítő bizottságba. „Döntésével a választmány búcsút intett a józan észnek, ezért nekem búcsút kell intenem a választmánynak” – fogalmazott a képviselő.

Scheiring a párt belső levelezésében szétküldött emailben azt állítja, ez az elharapózó bandaháborúsdi az LMP végét fogja jelenteni. Úgy érzi, a testületben akarata ellenére baloldali skatulyába került, és a választmány egy része úgy viszonyult hozzá, mint „valaminek az egyik fő képviselőjére, akire gyanakvással kell tekinteni”. A méltatlan döntések ellenére a képviselő egészen múlt hét szerdáig, a Tordairól szóló döntésig hitt a bizalom helyreállításának lehetőségében, most pedig azt reméli, hogy visszalépésével megnyitja az utat a testület „újraalapítása” előtt.

Karácsony Gergely
Karácsony Gergely

A távozó képviselő helyét automatikusan a választmány póttagja tölti be. Erre a pozícióra korábban Karácsony Gergelyt választották.