Megdőlt a szélrekord a Bakonyban

2010.12.09. 08:33 Módosítva: 2010.12.09. 15:18
Soha nem mértek ilyen erős szelet Magyarországon: az Országos Meteorológiai Szolgálat 172 kilométeres széllökést regisztrált a Bakonyban fekvő, 599 méter magas Kab-hegyen. Kiöntött a Balaton, több megyében fák dőltek ki.

Van fényképe, videófelvétele a mai ítéletidőről? Küldje el az Indexnek, hogy megoszthassuk a többi olvasóval!


Már sehol sincs az országban narancssárga riasztás a viharos szél miatt, közölte csütörtök este az Országos Meteorológiai Szolgálat. A délutáni órákra mindenhol enyhült a szél, már csak 60-65 kilométer/órás széllökéseket mérnek. Ennél erősebb szélre csütörtök este már csak a Bakony és a Mátra magasabb pontjain lehet számítani, de a késő esti órákban ott is gyengülhet a légmozgás. Pénteken és hétvégén újra szeles időre kell számítani napközben, de a széllökések már nem lesznek olyan erősek, mint csütörtökön, maximum 60-65 kilométer/órás lökések lehetnek. Jövő héttől megszűnik az erős légmozgás, lehűl az idő, napközben fagypont körüli, éjjel azonban -10 fokos hidegre is számítani lehet, közölte a meteorológiai szolgálat.

Csütörtökön Kab-hegyen megdőlt az eddigi 165 kilométeres rekord, az Országos Meteorológiai Szolgálat 172 km/h-s széllökést regisztrált, írta Kurunczi Rita, az időkép.hu meteorológusa.

Fodor Zoltán veszélyjelző meteorológus elmondta, hogy a legtöbb helyen óránkénti 70-85 kilométeres szelet mértek, a fővárosban a reggeli legerősebb széllökés 83 kilométeres volt. A rendkívül gyorsan haladó hidegfont nyomán az ország térségei között jelentős hőmérsékleti különbségek alakultak ki: míg délen van olyan település, ahol nemrég 14 fokot mértek, addig Győr térségében 1-2 fokot mutatott a hőmérő.

Balatonmáriafürdő (fotó: idokep.hu)
Balatonmáriafürdő (fotó: idokep.hu)

Csütörtökön a Balaton vízszintje a sokéves maximumot megdöntve 126 centiméterre nőtt, amit a viharos szél további 20-25 centiméterrel emel, így a víz sok helyen elárasztja a déli partot. A rendkívüli helyzetről tájékoztatták a polgármestereket.

Balatonfenyvesen több utcát és több száz telket öntött el a víz. Lombár Gábor polgármester elmondta, a víz várhatóan jó ideig az utcákon marad, különösen akkor, ha megfagy. A kár a több százmillió forintot is elérheti.

Eplény (fotó: idokep.hu)
Eplény (fotó: idokep.hu)

A front csapadékot is hozott. Az eső napközben fokozatosan havas esőre majd hóra váltott át, számottevő hótakaró azonban várhatóan nem alakul ki. Egyes helyeken, főleg délnyugaton és esetleg északkeleten lehet számítani 1-2 centiméteres friss hóra, de valószínűleg az sem marad meg huzamosabb ideig.

Több ezer háztartás maradt áram nélkül

Körülbelül 250-szer riasztották a tűzoltókat az országon átvonuló szélvihar miatt csütörtökön. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tájékoztatása szerint reggeltől este hat óráig 100 esetben vízszivattyúzáshoz, 110-szer kidőlt fák feldarabolásához, 40-szer pedig épületkárokhoz kértek tűzoltói segítséget. Míg délelőtt leginkább a Dunántúlról, délután már a keleti országrészből érkeztek bejelentések hozzájuk.

A viharos szél miatt Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 7 ezer fogyasztó maradt áram nélkül, de Veszprém megyében is akadtak gondok. A műszaki hibát mindkét megyében kijavították este hat órára.

Veszprém megyében fákat döntött ki és tetőket rongált meg a viharos szél. Ábrahámhegyen villanyoszlop dőlt lakóházra, Tapolcán pedig fa zuhant villanyvezetékre. Devecserben, Révfülöpön és Öskün az útra dőlt fa akadályozta a közlekedést. A nagy erejű szél több helyen a tetőt is megbontotta, Inotára, Sümegre is több házhoz vonultak ezért a tűzoltók, közölte a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyeletese. A sok csapadék is még mindig gondot okoz, Hajmáskéren egy lakóház pincéjéből kellett szivattyúzniuk a vizet szakembereknek.

Murakeresztúr és Őrtilos között állt a vasúti forgalom, mert fa dőlt a felsővezetékre, közölte a Mávinform.

A Dunántúlon több helyen fákat csavart ki a viharossá erősödött szél. Baranyában Pécsen akadt a legtöbb dolguk a tűzoltóknak: főként megrongálódott tetőkhöz és kidőlt fákhoz hívták őket, de egy tűzfal is leomlott, és megdőlt a "Mindenki karácsonyfája", bár az így sem jelent veszélyt a járókelőkre a Pécs Holding szerint. Az önkormányzat egyik épületének tetőgerincét és Siklóson a kórház egyik melléképületének palatetejét is megbontotta a szél.

Az időjárás miatt Somogyhárság, Szentlászló és Alsómocsolád, Somogyban pedig Vése és Segesd egyes részein sem volt áram, a kimaradás összesen 740 embert érintett. Somogy megyében a Balaton déli partján mértek erős szelet, több helyen fák dőltek ki. A helyi katasztrófavédelem ügyeletesének tájékoztatása szerint komolyabb kár nem történt itt.

Tolna megyében ugyancsak egy bádoglemezből készült tetőt bontott meg a szél, Bonyhádon pedig két autó közé dőlt ki egy fa. A balesetben senkinek sem esett baja.

Fejérben ugyancsak sok helyen döntött ki fát az erős szél, baleset eddig nem történt. A Fejér megyei katasztrófavédelem ügyeletese szerint Csákvár környékén, Bicskénél, a 7-es úton Polgárdinál volt emiatt részleges útzár, de Kajászónál, Mánynál és Vál térségében is több fa dőlt már ki.

Győr-Moson-Sopron megyében szintén a kidőlt fák okozták a legnagyobb gondot a csütörtöki viharban. Kapuváron egy fa az úttestre, egy másik pedig egy családi ház melléképületére dőlt. Mosonmagyaróvár és Halászi között is egy útra zuhant fa nehezítette a közlekedést. Egy autó kandelábernek hajtott, ami kidőlt. Rábapordányon egy ház pincéjéből kellett szivattyúzni a vizet.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében délután 15 esethez riasztották a tűzoltókat csütörtök délután, ebből 7 helyre fakidőlés miatt, 5 helyen pedig épületben keletkezett kár. Két helyen szakadt le a villanyvezeték, Kőlaposon és Baktalórántházán, Gemzsén pedig kidőlt egy villanyoszlop. Mindhárom helyen hamar javították a hibát.

A fővárosi tűzoltók délután fél háromig harminc riasztást kaptak, ez a napi átlag kétszerese. Tizennégy fakidőléshez, hat "megrongált, veszélyesen lógó" tárgyhoz hívták őket.